Damir Šagolj i Danis Tanović dobitnici prestižne nagrade

0
Radiosarajevo.ba
Damir Šagolj i Danis Tanović dobitnici prestižne nagrade
SFF / Damir Šagolj i Danis Tanović

Damir Šagolj i Danis Tanović dobitni cu prestižne nagrade Bayeux Calvados-Normandy za ratne dopisnike u kategoriji Grand format television za film When We Were Them.

Dokumentarac When We Were Them govori o hiljadama migranata zaglavljenih u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, okruženih minskim poljima i ruševinama, zaostalim iz rata u zemlji. Šatori koje podižu u šumama ili napuštenim zgradama ne mogu ih zaštiti od oštre bosanske zime. Teško dolaze do hrane, odjeće, ogrijevnog drveta, ali ništa nije tako teško kao svakodnevno kršenje njihovih ljudskih prava.

Tanović i Šagolj su prikazali svu brutalnost i nehumanost života ljudi "u pokretu" koji pokušavaju doći do Europske unije u nadi da će tamo ostvariti bolji život.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Više od četrdeset ratnih dopisnika okupilo se u Bayeuxu 8. i 9. na dodjeli nagrada Bayeux Calvados-Normandy za ratne dopisnike.

„Izuzetno je okupiti četrdeset profesionalaca ovdje u Bayeuxu. Rasprave su neverovatno bogate. Za nas, ratne izvještače, koji nikada nemaju vremena da razgovaramo jedni s drugima dok smo na terenu, ovaj trenutak je prilika da razgovaramo, prosudimo i pogledamo svoj rad i kolege. Ovi izvještaji su rezultat našeg iskustva i najboljeg iz struke", kazao je Predsjedavajući međunarodnog žirija Manoocher Deghati 28. izdanja ovog prestižnog festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije