Sarajevski antifašisti okupili se i dogovorili: Kako će izgledati skup 16. maja

V. A. Z.
Sarajevski antifašisti okupili se i dogovorili: Kako će izgledati skup 16. maja
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Današnji skup u Sarajevu

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kod spomenika ubijenim antifašistima, predstavnici građana Sarajeva i SABNOR-a održali su danas radni sastanak u cilju pripreme mirnog skupa koji je najavljen za subotu, 16. maj.

Skup je reakcija na najavu iz da će se istoga dana u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na inicijativu iz političkog vrha susjedne Hrvatske, održati misa u znak počasti žrtvama Bleiburga koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić.

Brojne organizacije, političke stranke, javne ličnosti i građani, reagirali su na najavu mise za Bleiburg smatrajući da se radi o pokušaju revizije historije i relativizacije fašističkih zločina.

Stoga su iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) pozvali građane da masovnim mimohodom u tišini, 16. maja u 12.00 sati na Trgu BiH, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista, odaju poštu, kako je navedeno, "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.".

SABNOR poziva građane da mirno i dostojanstvano odaju poštu ubijenim žrtvama te tako izraze svoju građansku vjeru da su istina i mir dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija".

Podpredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić istaknuo je:

"Mi nemamo namjeru i ne želimo da se uplićemo u crkvene događaje. Mi samo želimo omogućiti anfifašistima i građanima anfitašističkog i slobodarskog Sarajeva da na odgovarajući način odaju poštu svim ubijenim žrtvama faškstičkog terora u ratu 1941. do 1945. godine. Poznato je da je ovo mjesto jedno od stratišta ubijenih Sarajlija, nekoliko dana pred samo oslobađanje grada pokazati civilizacijsku i antifašističku sliku Sarajeva ovdje je obješeno 55 građana. Mi želimo omogućiti svima da tog dana dođu i poklone se žrtvama."

Skenderagić je apelirao na građane da prilikom dolaska na komemoraciju i mimohod, vode računa o sigurnosti, preporučnim mjerama distance i nošenja maske. 

Podsjetimo, Predsjednik SABNOR-a Sead Đulić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da nikakvi skupovi neće biti održani u vrijeme mise kod sarajevske Katedrale, već samo na Marijin-Dvoru, što je važno i naglasiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije