Sarajevska promocija knjige akademika Slave Kukića 25. septembra

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevska promocija knjige akademika Slave Kukića 25. septembra
FOTO: Radiosarajevo.ba / Promocija knjige akademika Slave Kukića

Akademik Slavo Kukić, ugledni univerzitetski profesor, sociolog, publicista i analitičar nedavno je u izdanju izdavačke kuće "Kult B" objavio knjigu "Nacija i narod".

Sarajevska promocija ovog Kukićevog djela bit će organizirana u ponedjeljak, 25. septembra u 12 sati u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH.

O knjizi će govoriti akademik Mirko Pejanović, zamjenik predsjednika ANU BiH, jedan od recezenata, prof. dr. Ivo Komšić, te prof. dr. Husnija Kamberović, dopisni član ANUBiH.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Promociju će moderirati prof. dr. Elmir Sadiković,  šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Akademik Pejanović u recenziji bilježi da prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni historijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije. 

"Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji historijski proces integracije BiH u Evropsku uniju jer će taj proces ojačati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu", piše Pejanović.

Akademik Ivan Cvitković pak konstatira da će objavljivanje ovog rukopisa zasigurno izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira.

"To, možda, i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bosanskohercegovačkoj stvarnosti mogu pomoći da se krene naprijed. Uostalom, gdje svi misle isto – ne misli nitko", napisao je Cvitković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije