Sarajevska promocija knjige akademika Slave Kukića 25. septembra

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevska promocija knjige akademika Slave Kukića 25. septembra
FOTO: Radiosarajevo.ba / Promocija knjige akademika Slave Kukića

Akademik Slavo Kukić, ugledni univerzitetski profesor, sociolog, publicista i analitičar nedavno je u izdanju izdavačke kuće "Kult B" objavio knjigu "Nacija i narod".

Sarajevska promocija ovog Kukićevog djela bit će organizirana u ponedjeljak, 25. septembra u 12 sati u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH.

O knjizi će govoriti akademik Mirko Pejanović, zamjenik predsjednika ANU BiH, jedan od recezenata, prof. dr. Ivo Komšić, te prof. dr. Husnija Kamberović, dopisni član ANUBiH.

Njemačka policija stala ukraj kradljivicama: Djevojke iz BiH džepare invalide i penzionere

Njemačka policija stala ukraj kradljivicama: Djevojke iz BiH džepare invalide i penzionere

Promociju će moderirati prof. dr. Elmir Sadiković,  šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Akademik Pejanović u recenziji bilježi da prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni historijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije. 

"Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji historijski proces integracije BiH u Evropsku uniju jer će taj proces ojačati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu", piše Pejanović.

Akademik Ivan Cvitković pak konstatira da će objavljivanje ovog rukopisa zasigurno izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira.

"To, možda, i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bosanskohercegovačkoj stvarnosti mogu pomoći da se krene naprijed. Uostalom, gdje svi misle isto – ne misli nitko", napisao je Cvitković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije