Sarajevska osnovna škola dobila mural poznatog umjetnika

Radiosarajevo.ba
Sarajevska osnovna škola dobila mural poznatog umjetnika
Foto: FUU / Mural Rikarda Druškića

Ovogodišnji FUU, započeo je oslikavanjem murala  pod nazivom „Beskrajna poezija pokreta“ iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi.

Festival ulične umjetnosti „FUU“ je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova je spontano dešavanje koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.
Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

Rikardo Druškić izlagao gdje i njegovi uzori Picasso, Matisse, Klimt

Kao i ostali radovi Rikarda Druškića i ovaj rad je razigran, maštovit i apstraktan, ali nudi i materijal za posmatranje, nakon kojeg se počinju pojavljivati oblici i nazirati narativi.

Jučer u toku školskog velikog odmora, simboličnim fotografisanjem sa učenicima i nastavnicima osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, mural je dovršen i od sada će krasiti stražnji zid zgrade Sarajevskog ratnog teatra u dvorištu škole „Musa Ćazim Ćatić“.

Tim povodom, Rikardo je je izjavio da se rad  na kojem je radio u proteklih nekoliko dana nalazi u dvorištu OŠ "Musa Ćazim Ćatić", dvorištu u kojem  je i sam kao dječak provodio puno vremena, igrajući se, te da mu je zbog toga bilo posebno drago raditi u ovom okruženju.  Istakao je također da je ovo njegovo četvrto učešće na FUU festivalu, a ujedno i najdraže od svih.

Da je Rikardo Druškić jedan od najtraženijih slikara i ilustratora iz BiH govore brojni pozivi iz velikih evropskih i svjetskih gradova da u njima prezentira svoj raskošni talenat.

Iako je već dobio brojna priznanja, te su njegova dva rada predstavljena na ekranima čuvenog Times Squarea u New Yorku, do sada najvažniji rad ovog mladog Sarajlije je mural "Samo se srcem dobro vidi" kojeg je početkom aprila naslikao u Briselu.

O važnosti projekta kojeg je radio u Briselu govori i činjenica da je njegov mural u Briselu predstavila visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. 

Pored oslikavanja murala imao je izložbu radova iz ciklusa 'Buđenje svijesti' u Bozaru, jednom od najvećih kulturnih centara u Europi, gdje su prije njega izlagali radovi velikana 20-og stoljeća, njegovi uzori, na kojima njegov rad i počiva: Piccaso, Matisse, Klimt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije