Mlada dramaturginja Emina Omerović: Inkluzija je obaveza svih nas

J. Ć.
Mlada dramaturginja Emina Omerović: Inkluzija je obaveza svih nas
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Emina Omerović, mlada dramaturginja iz Zagreba s adresom u Sarajevu

U Sarajevu je sinoć završen Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest. Najbolje predstave su nagrađene.

Predstava Centra za kulturu Zavidovići Ifigenija je osvojila Grand Prix.

Predstavom "13" završava Juventafest: Svako od nas je nezamjenjiva karika

Specijalna nagrada žirija Šine je uručena Dramskoj studiji 'Ćoše' iz Obrenovca u Srbiji.

Juventafest: Grand Prix nagrada za Ifigeniju, specijalna nagrada žirija za Ćoše

Mlada dramaturginja iz Zagreba, s adresom u Sarajevu, Emina Omerović za Radiosarajevo.ba ističe kako joj je bila velika čast biti selektorica ovog festivala.

"Ogromna je odgovornost i čast biti selektorica Juventafesta posebno kada dobijete toliko kvalitetnih prijava. Mogu samo reći da sam se zbilja trudila ponuditi publici raznolike i kvalitetne predstave kako u umjetničkom smislu, tako i u odnosu na teme kojima se predstave bave. Tokom selekcije uvijek sam imala na umu što Juventafest znači svim mladima u regiji i šire, te se nadam da sam opravdala ta očekivanja. Iznimno sam sretna i ispunjena, prelijepo je vidjeti toliko mladih u Sarajevu okupljenih oko Juventafesta. Oni se druže i rade zajedno na radionicama, gledaju predstave jedni drugih i međusobno podržavaju što je suština našeg Festivala", kazala je.

Emina Omerović, mlada dramaturginja iz Zagreba s adresom u Sarajevu - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Emina Omerović, mlada dramaturginja iz Zagreba s adresom u Sarajevu

Bogatstvo programa Juventafesta svakako su činile i radionice koje su za samo nekoliko dana donijele sjajne rezultate. Ove godine, učešće u nekim od njih uzela su i djeca s Down sindromom što je zaista za svaku pohvalu.

"Ove godine Juventafest je postao dio pokreta za inkluziju i u suradnji sa Udruženjem 'Život s Down sindromom' omogućio mladima s Down sindromom da učestvuju na radionicama, zajedno sa svojim vršnjacima. Željeli smo ukazati na značaj empatije među mladima i uvažavanja međusobnih različitosti, ali i naglasiti da je inkluzija obaveza svih nas", istaknula je.

Kako nam priča, u predstavama su mladi "progovorili" o svim problemima s kojima se nose naša društva što pokazuje da mladi nikako nisu pasivni promatrači kao što se to uobičava reći za nove generacije.

Emina Omerović, mlada dramaturginja iz Zagreba s adresom u Sarajevu - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Emina Omerović, mlada dramaturginja iz Zagreba s adresom u Sarajevu

"Oni hrabro progovaraju o nasljeđu koje su im ostavile starije generacije, predrasudama i netrpeljivosti prema drugačijima, podjelama, besperspektivnosti, odlasku mladih i svim ostalim gorućim problemima koji se tiču svih nas. Jasno nam daju do znanja da žele budućnost u kojoj će na prvom mjestu biti sloboda i ljubav", dodaje Omerović za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje, koliko joj znači prilika za ovu, veoma važnu ulogu, koju je dobili na 7. Juventafestu, Omerović odgovara:

"Neizmjerno mi znači što sam dobila priliku biti dio Juventafesta i zaista sam zahvalna Juventafest timu, na čelu s divnom Jasnom Diklić što su mi ukazali to povjerenje. Juventafest je jedna inspirativna i pozitivna priča koja nas podsjeća na mlade ljude i koliko je važno da se čuje njihov glas, što često zaboravljamo. Predivno je biti dio te važne priče."

Inače, Emina Omerović je diplomirala na odsjeku za Dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Do sada je radila kao dramaturginja u saradnji sa svojom kolegicom Bojanom Vidosavljević, na predstavama Moja Fabrika u režiji Selme Spahić te predstavi Snijeg u režiji Dine Mustafića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije