Sarajevo / Predstavom "13" završava Juventafest: Svako od nas je nezamjenjiva karika

09. 09. 2019. u 15:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstava „Je li slučaj slučajan“ talentiranih mladića i djevojaka zagrebačkog Dramskog studija Tirena peta je predstava ovogodišnjeg Juventafesta, a odigrana je na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u nedjelju, 8. septembra. Prikazujući apsurdne situacije društva, redateljici Ines Škuflić-Horvat i mladim glumcima pošlo je za rukom da nasmiju, ali i napomenu publiku da mladi nisu pasivni posmatrači svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje.

Juventafest se privodi kraju: Prvi put radionice za mlade s poteškoćama

Izvođenjem ove predstave 7. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – Juventafest ušao je u samu završnicu i najavio izlazak na pozornicu aktera plesne predstave „13“ koji će večeras, s početkom u 19.00 sati, u Pozorištu mladih svečano zatvoriti Festival.

Riječ je o predstavi Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta iz Pule koja podsjeća na to da je svako od nas pojedinačno nezamjenjiva karika unutar jedne cjeline, što je važno s obzirom na to da se često, kao pojedinci, skrivamo iza kolektiva i odričemo vlastite odgovornosti.

Predstavom "Romeo i Julija" svečano otvoren Juventafest

Ovogodišnji Juventafest ugostio je više od 120 učesnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, donio je šest izuzetnih predstava stavivši pred stručni žiri težak zadatak. Odluka o dodjeli Grand Prixa i Specijalne nagrade žirija u sastavu Maja Izetbegović, Milena Minja Bogavac i Oliver Jović, bit će poznata nakon izvođenja predstave „13“.

Juventafest uključuje mlade s poteškoćama u razvoju u teatarske radionice 

Također, posljednjeg dana Juventafesta bit će predstavljeni radovi inkluzivnih radionica „Tijelo ispod maske“, „Igrom do plesa“, „Teatarska muzička radionica“ i „Lutkarstvo“, na kojima su važne uloge imali i mladi s Down sindromom. Performanse koje su počeli pripremati u petak, dan nakon otvaranja Festivala, svi zainteresirani moći će pogledati danas, u 13.00 sati, u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA