Veliki uspjeh: Sarajlija izlaže na prestižnoj internacionalnoj izložbi u Berlinu

S. H.
Veliki uspjeh: Sarajlija izlaže na prestižnoj internacionalnoj izložbi u Berlinu
Foto: Privatni album / Izložba Marka Kusmuka u Berlinu

Nakon izlozbi u Lajpcigu, Berlinu i Renzburgu sarajevski umjetnik Marko Kusmuk se po četvrti put ove godine predstavio njemačkoj publici. Ovaj put radi se o izložbi pod nazivom „Meta“ Berlin. Pored Marka na ovoj međunarodnoj izložbi svoje radove su predstavila još tri umjetnika: Vanessa Notley (Velika Britanija), Malatsion (Francuska) i Heike Ruschmeyer (Njemačka). Marko se predstavio serijom slika Surditas koje nose ovogodišnju prvu nagradu fondacije Vladimir Veličković.

Sarajliji ukazana velika čast: Prva nagrada venecijanskog žirija

Marko Kusmuk je istakao za Radiosarajevo.ba da prisustvo naših umjetnika na međunarodnoj umjetničkoj sceni je od velikog značaja kako za pojedinca tako i za našu umjetničku scenu.

„Nemačka ima jedan jak sistem u okviru koga vizuelna umjetnost funkcionise, a Berlin je jedan od istaknutijih centara umjetnosti", rekao je Kusmuk za naš portal.

Izložba pod nazivom „Meta“ kroz crteže i skulpture istražuje jednu dimenziju koja je van našeg materijalnog okruženja. Umjetnički stil i izraz četvoro umjetnika će kod posmatrača motivisati osjećaj uznemirenosti ali i gracioznosti. Tema kao medij kod sva četiri umjetnika je različita ali intenzivne i duboke emocije, kao i valerski odnosi, kontrast i kompozicija sve ih povezuje.

Crteži Marka Kusmuka jasan su umjetnički doprinos pitanju ličnosti, istine i logike, senzibiliteta u umjetnosti. Nedavno se počeo više fokusirati na temu spoznaje.

Na izložbi, kroz prikaz gluhih pojedinaca zaglavljenih u biohromatičnoj stvarnosti, Kusmukova umjetnička djela plijene pažnju gledalaca i poziva ih da razmotre i njegovu originalnu tehniku i naša sopstvena čula. Kroz složene, izuzetno detaljne prikaze ljudske anatomije, umjetnik istražuje koncepte svijesti i nesvjesnosti.

Izložba će trajati do 2. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije