Sarajevska novinarka Aida Čerkez stigla na Antarktik: Posljednja divljina na planeti

V.A.Z.
Sarajevska novinarka Aida Čerkez stigla na Antarktik: Posljednja divljina na planeti
Facebook / Aida Čerkez na Antarktiku

Aida Čerkez, međunarodno priznata novinarka iz Sarajeva koja je veliki dio svoje karijere radila kao šefica dopisništva agencije AP u Sarajevu, ostvarila je jedan od svojih životnih ciljeva - putovanje na Južni pol. 

Aida Čerkez ovih je dana doputovala na Antarktik, kao dio ekspedicije istraživača i avanturista na brodu National Geographic Endurance. Dnevnik s putovanja redovno objavljuje na svojoj Facebook stranici, pa se tako čini da sa Aidom ovu jedinstvenu ekspediciju doživljavaju i njeni prijatelji.

Nakon što je nekoliko dana provela u Južnoj Americi, ukrcala se na brod na Ognjenoj Zemlji, koji se zatim uputio prema Antarktiku kroz poznati Drakeov Prolaz. Riječ je o morskom prolazu na kojem vladaju vječite oluje i valovi, na što su svi putnici bili upozoreni. 

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Usljed nevremena i ogromnih valova, na brodu koji je plovio ispred njih desila se nesreća sa smrtnim ishodom o čemu su pisali svi svjetski mediji. Jedna putnica na tom kruzeru je poginula, a četvero je ranjenih. Tih dana vjetar u Drakeovom prolazu puhao je brzinom 120 km/sat. 

"Nakon ukrcaja dobili smo flastere da nalijepimo iza ušiju, jer bi nam to moglo pomoći protiv mučnine. Ali kada su počeli valovi, jedino što sam mogla je ležati prikovana na krevet i ne pokušavati spremati stvari koje su bez prestanka padale na pod".  

Nakon nešto više od dana putovanja po uzburkanom moru, brod National Geographic Endurance je prešao polarni krug. Šest sati poslije toga, stigli su na Antarktik. 

"U ponoć prelazimo polarni krug. Oko 6 ujutro počinjemo da lomimo led. Očekujem iskrcavanje u toku prijepodneva". 

Kada su se približili kontinentu, bilo je potrebno pronaći mjesto pogodno za iskrcavanje putnika, kojih je na brodu bilo više od 100. S obzirom da se radi o zaštićenoj zoni, svi putnici moraju se strogo pridržavati pravila ponašanja.   

Scene s Antarktika koje je snimila Aida Čerkez
Facebook: Scene s Antarktika koje je snimila Aida Čerkez

"Noćas smo prošli polarni krug i sada smo bacili sidro u uvali koja se zove Marguerite bay. Sunce nikako više ne zalazi. Ugledala sam prvu malu koloniju pingvina. Napolju je -28 i krenuli su skauti u gumenim čamcima da pronađu mjesto gdje bismo se mogli iskrcati. Kada nađu nešto pogodno, onda prvo idu naučnici - raznorazni biolozi i geolozi. Tek poslije idemo mi. Razastrla sam opremu po krevetu i pitam se kako ću u njoj i korak napraviti. Ali napravit ću. Dezinfikovali smo opremu u skladu sa propisima. Nijedno slučajno zalutalo sjeme ne smijemo ostaviti na kopnu. Ne smijemo čučnuti, ne smijemo sjesti, ne smijemo pasti. A kamoli se približiti životinjama. Međutim, one će prilaziti nama, a mi moramo podignutih ruku da idemo unazad", napisala je Aida. 

Boraveći na ovom nenaseljenom kontinentu koji, po međunarodnim ugovorima, teritorijalno ne pripada ni jednoj državi, naša novinarka bilježi nevjerovatne prizore. Pingvini, tuljani, kitovi i pucketanje leda kojeg brod lomi probijajući se, samo su neke od impresija koje je zabilježila. 

Ovdje će ostati do kraja sedmice, a nakon povratka u Sarajevo očekujemo više detalja o ovom jedinstvenom putovanju. 

Fotografije objavljujemo uz dozvolu autorice.  

Scene s Antarktika koje je snimila Aida Čerkez
Facebook: Scene s Antarktika koje je snimila Aida Čerkez

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije