Počasni ambasador: Bh. naučnik Andrej Gajić dobitnik prestižne nagrade pod okriljem UN-a

2
Radiosarajevo.ba
Počasni ambasador: Bh. naučnik Andrej Gajić dobitnik prestižne nagrade pod okriljem UN-a
Foto: Privatni album / Andrej Gajić

Bosanskohercegovački biolog, istraživač i aktivista Andrej Gajić, imenovan je počasnim ambasadorom Mediterana za 2022. godinu od strane Barcelonske konvencije, najznačajnije za upravljanje i očuvanje Mediteranskog mora pod okriljem UN-a.

"Nagrada je dodijeljena kao priznanje za Andrejev ukupni znanstveni doprinos u Jadranskom moru, kao i ostatku Sredozemlja, kao i za značajan doprinos koji je dao u dopunama odredaba Barcelonske konvencije, te Aneksa II njenog Protokola. U ovom trenutku važno je naglasiti da je upravo Andrej odigrao i ključnu ulogu u razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, koja je prethodno bila potpuno zanemarena", naglasio je Dr. sc. Senad Oprašić, član biroa Barcelonske konvencije.

Bosanac koji je stigao do Discovery Channela

Bosanac koji je stigao do Discovery Channela

Božić s franjevcima u Sarajevu: Hor i Orkestar Muzičke akademije održali koncert u crkvi sv. Ante

Božić s franjevcima u Sarajevu: Hor i Orkestar Muzičke akademije održali koncert u crkvi sv. Ante

"Andrej Gajić je međunarodno nagrađivani znanstvenik, koji je posvetio čitav svoj život boljem razumijevanju i zaštiti morskih pasa i raža. Naprosto smo bili zapanjeni njegovim jedinstvenom pristupom, ljubavlju, poštovanjem ali i velikim znanjem. Sigurni smo da će njegov način rada doprinjeti dugoročnoj zaštiti vrsta o kojima toliko brine", zaključila je na dodjeli priznanja Željka Škaričić, direktorica PAP/RAC za Mediteransko more.

"…vrijedi istaći, pored njegove međunarodne karijere, Andrej je posebno vezan za Neum-Klek, jedini dio mora koji pripada Bosni i Hercegovini, gdje je započeo svoju karijeru, sproveo mnogobrojna znanstvena istraživanja koja su rezultirala originalnim podacima o brojnim značajnim vrstama, te dala preporuke za njihovu zaštitu. U svom radu Andrej aktivno radi na edukacijama i redovito surađuje sa lokalnom zajednicom. U njemu vidimo trajnog znanstvenog suradnika u svim aktivnostima kada je u pitanju zaštita morskog i obalnog područja BiH, odnosno Neuma, koji tako dobro poznaje i uvijek mu se rado vraća", izjavio je mr. oec. Josip Njavro, koordinator CAMP BiH i pomoćnik načelnika općine Neum.

"Kao Ambasador Mediteranskog mora, zagovarat ću znastveno utemeljeno i klimatski-pametno očuvanje vrsta, koje možemo postići kroz regionalno jedinstvene mjere za dugoročnu in-situ konzervaciju. Nadalje, zagovarat ću značaj donošenja novih spoznaja o vrstama koje su ocijenjene kao nedovoljno poznate na IUCN listama, te značajnom proširenju zaštićenih područja i njihovom kvalitetnijem menadžmentu. Moja trenutna istraživanja usredotočena su na razumijevanje iznimno rijetkih i vrlo ugroženih ajkula i raža u južnom Jadranu, njihovih ključnih staništa i naravno ugroženosti. Sa stečenim spoznajama nadam se da ćemo moći predložiti bolje regionalne mjere za zaštitu", izjavio je Andrej A. Gajić.  

Andrej Gajić
Foto: Privatni album: Andrej Gajić

Publikacije u 2022. Godini

Andrej Gajić djeluje u oblastima ihtiolohije i patobiologije. Sa svojim kolegama je  u 2022. godini objavio rad o rijetkom i kritično ugroženom psu prascu u prestižnom časopisu Journal of Fish biology, kao i rad o trenutnom stanju kritično ugroženog sklata u centralnom Jadranu donoseći jedinstvene podatke o novorođenim, juvenilnim i adultnim jedinkama. Pored toga, u štampi mu se nalazi rad o novorođenom psu tupanu u južnom Jadranu, dok tri rada na raritetnim vrstama upravo zavšrava.

Mediteransko more danas je vrlo važno mjesto bioraznolikosti, koje se našom krivicom nalazi pod višestrukim i ozbiljnim prijetnjama. Trenutno stanje morskih pasa i raža u Mediteranu je krajnje zabrinjavajuće – a urgentan multidiscilplinarni i međudržavni pristup neophodan je da se ostvari njihova učinkovita dugoročna zaštita. Neophodno je definisati ekološka područja u kojima se nalaze ključna staništa i mrijestilišta/kotilišta i ugrožene vrste.

Recimo, jedan od ovogodišnjih studija naglašava da malo ribarstvo ulovi više ajkula unutar djelomično zaštićenih (PPA), nego nezaštićenih područja – što ukazuje na ozbiljne nedostatke u uspostavljanju i upravljanju PPAs, što svakako važi i za MPAs (morska zaštićena područja). Stoga, mandatorno je proširiti obuhvat postojećih PPAs/MPAs i još važnije - usredotočiti se na njihovo učinkovito upravljanje. Trebali bismo svakako gledati i dalje od karizmatične megafaune, budući da postoji značajan broj manje poznatih vrsta koje su također na rubu opstanka, a ipak im se predaje minorna pozornost. Nedovoljno poznate (DD) vrste često se zanemaruju, što stvara opasnu iluziju o trenutnom stanju pojedinih taksonomskih grupa. Recentna studija pokazala je da bi upravo takve vrste mogle biti ugroženije od pojedinih prethodno procijenjenih vrsta i nadalje predviđa da više od polovine DD vrsta prijeti izumiranje.

Andrej Gajić
Foto: Privatni album: Andrej Gajić

Biografija Andreja Gajića

Andrej A. Gajić međunarodno je nagrađivani znanstvenik, autor, predavač, podvodni istraživač, ROV pilot i padobranac.

Njegove studije bazirane su na boljem razumijevanju uticaja zagađenja na razvoj bolesti morskih pasa i raža, te uspostavi njihove dugoročne zaštite. Većinu svoje karijere posvetio je radu na lokalnom nivou i razvoju biologije mora u Bosni i Hercegovini, za što je dobio Posebno vladino priznanje za izvanredne naučne rezultate (2021), National Geographic EC Leadership nagradu (2020), te Osoba godine (2019).


Publicirao je preko 70 naučnih tekstova i dvije knjige, a predavao u više od 75 država, uključujući TED, National Geographic i mnoge druge konferencije i univerzitete. Nadaleko je poznat po svojim višestrukim angažmanima kao vodeći znanstvenik pri National Geographic (Wasghington, D.C.) i Discovery Channel (New York), a osnivač je i direktor Sharklab ADRIA: Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju, te nosilac UNESCO fellowship. National Geographic je istaknuo Andreja i na njegovoj biografiji djelomično zasnovano ukupno četiri knjige za učenje engleskog jezika namijenjenje osnovnoj i srednjoj školi. Rezultati njegovog rada promovirani su u više od 100 medija uključujući NatGeo WILD, Discovery, 21st Century FOX, Deutsche Welle, BBC, CNN, Arte i mnoge druge. Trenutno živi i radi u Valoni, na jugu Jadranskog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije