Sarajevo susret kultura: Moramo raditi na razvoju kulturnog turizma

Radiosarajevo.ba
Sarajevo susret kultura: Moramo raditi na razvoju kulturnog turizma
U protekloj sedmici Univerzitet u Heilbronnu bio je domaćin treninga “Jačanje kapaciteta i stvaranje preduvjeta za program cjeloživotnog učenja – Menadžment u kulturnom turizmu”.

Trening je organiziran u okviru ERASMUS+ programa. CULTURWB projekt Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu: Izgradnja kompetencija za Menadžment baština i kulturnog turizma je finansirala Europska unija.

Direktorica NVO Sarajevo susret kultura Jana Čarkadžić, jedna od idejnih kreatorica ovog projekta, ističe da svake godine rast broj posjeta turista u BiH.

"Kao država, postali smo značajna turistička destinacija i moramo raditi na razvoju kapaciteta za kulturni turizam. Postoje mnoge definicije kulturnog turizma. Nama se najviše dopada tumačenje Grega Richardsa da je kulturni turizam 'kretanje ljudi kroz kulturne atrakcije koje se nalaze van mjesta njihovog stalnog boravka s namjerom da prikupe nove informacije i iskustva koja zadovoljavaju njihove kulturne potrebe'.

Sarajevo susret kultura prati globalne trendove i rezultat našeg rada je pokretanje raznih projekata za jačanje kapaciteta kako bismo što kvalitetnije odgovorili na potrebe našeg društva i dali snažnu podršku u stvaranju kvalitetnog sistema koji bi odgovarao rastu broja turista u našoj zemlji. Akademski kanal je zasigurno neizbježan u ovom procesu", poručuje direktorica.

Očekivani rezultati CULTURWB projekta su razvoj novih nastavnih kurseva u okviru programa za cjeloživotno učenje i novog master studijskog programa koji će služiti za izgradnju kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim institucijama, kulturnim naslijeđem, samu promociju i kreiranje kulturno-turističkih proizvoda, kao i procesima u okviru kulturnog turizma.

"Ponosni smo da je ovaj projekt naša incijativa koju je podržao Univerzitet u Novom Sadu a koji je ujedno i koordinator ovog projekta. Projekt se odvija prema planu i implementira već sedam mjeseci.

Drago nam je da smo zajednički okupili odličan i vrijedan konzorcij koji se sastoji od Univerziteta Džemal Bjedić u Mostaru, Univerziteta u Crnoj Gori, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Nišu, WUS Austria, Heilbronn Univerziteta, FH Joanneum, Univerziteta primijenjenih nauka Breda, Turističke organizacije Kotor, te Zavoda za zaštitu spomenika Vojvodine", ističe Jana Čarkadžić.

Jana je govorila i o svom boravku na Univerzitetu Heilbronn:

"Ovo je posljednji trening pred pripremu plana i programa za cjeloživotno učenje koje će se odvijati tokom jeseni na svim univerzitetskim institucijama sa Zapadnog Balkana koje su partneri u projektu".

O budućnosti Sarajevo susret kultura, direktorica na kraju dodaje:

"S obzirom na to da smo u vrlo kratkom vremenu prepoznati kao brend turistička destinacija, brend organizacija koja se bavi razvojem kulturnog turizma i brend organizacija koja ima svoje umjetničke proizvode, mi se radujemo svakom novom izazovu, a njih ima jako puno kroz ideje koje razvijamo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije