Meeting Point / Jedinstveni susret kultnih redatelja sa sarajevskom publikom

17. 11. 2016. u 15:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Oproštajni semestar Film.Factory dovodi u Sarajevo dvojicu svjetski poznatih redatelja koji će u Meeting pointu održati jedinstveni susret s publikom

Specijalni program oproštajnog semestra Film.Factory nastavlja se večeras u Kinu Meeting Point projekcijom i razgovorom između vodećih rediteljskih glasova «dalekog Istoka» i «dalekog Zapada», Carlosa Reygadasa (Meksiko) i Apichatponga Weerasethakula (Tajland), uz njihovoh domaćina Bélu Tarra (Mađarska).

Večerašnji razgovor slijedit će projekciju  poseljednjeg ostvarenja Carlosa Reygadasa Post Tenebras Lux (Mexico, 120') za koji je nagrađen na Cannes Film Festivalu 2012.

Dva dana kasnije, u subotu 19. novembra u kinu Meeting Point ćemo se susresti sa izuzetnim tajlanskim rediteljem Apichatpongom Weerasethakulom koji će predstaviti svoj film Cemetry of Splendour a potom i razgovarati sa studentima i publikom. Film je duboko je kontemplativno i jedinstveno vizuelno iskustvo, u kojem Weerasethakul kao i u ranijim ostvarenjima inspiraciju crpi iz tradicionalnih mitova, ali i savremene tajlandske društveno-političke stvarnosti koja se razotkriva u alegorijskim referencama. Film prati grupu vojnika u malom gradu na rijeci Mekong u sjevernom Tajlandu pogađa neobična bolest spavanja.

Specijalni program oproštajnog semestra studija film.factory priređen je kao poklon građanima Sarajeva koje je bilo dom ovoj čuvenoj filmskoj školi mađarskog reditelja Béle Tarra u protekle četiri godine. Program se ostvaruje u saradnji s Kinom Meeting Point u periodu oktobar-decembar 2016 i predstavlja neke od najznačajnijih filmskih autora današnjice. Oni ovom periodu u Sarajevu održavaju svoja završna predavanja, te prikazuju filmove, ne samo studentima, već i široj javnosti.

Film.factory je studij filmske režije koji se odvija u tri ciklusa visokog obrazovanja (BFA, MFA i DLA program) na Sarajevskoj filmskoj akademiji u sklopu Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a koji je u Sarajevu okupio studente iz svih dijelova svijeta, među njma Meksika, Japana, Australije, SAD-a, Koreje, Farskih Ostrva, Indije, Kurdistana, Velike Britanije, Singapura, Bosne i Hercegovine… U proteklim godinama predavači film.factorya, između ostalih, bili su: Gus Van Sant, Juliette Binoche, Tilda Swinton, Carlos Reygadas, Apichatpong Weerasethakul, Pedro Costa, Gael Garcia Bernal, Abel Ferrara, Atom Egoyan, Cristian Mungiu...

 

Ulaz na specijalne programe film.factory je slobodan, a projekcije filmova počinju u 20.00.

Carlos Reygadas skrenuo je pažnju na sebe već debitantskim ostvarenjem JAPÓN koji je nagrađen Specijalnim priznanjem Zlatna kamera Cannes Film Festivala. Osvojio je kritičare filmom BATTLE IN HEAVEN, a potom je uslijedio i SILENT LIGHT koji je nagrađen na festivalima širom svijeta, a među prestižnim priznanjima za ovo ostvarenje je i Nagrada žirija Cannes Film Festivala. Za film POST TENEBRAS LUX, koji ćemo gledati u Meeting Pointu, Carlos Reygadas 

Apichatpong je dobitnik Zlatne palme Cannes Film Festivala 2010, u nizu nagrada dodijeljenih njegovim filmovima, a njegove videoinstalacije postavljene su u vodećim svjetskim muzejima i bijenalima savremene umjetnosti, dok je Tate Modern baš njemu posvetio prvu sedmicu programa tek otvorenog Starr Cinema u 2016. godini.

  


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA