Sarajevo i Novi Sad zajedno za unapređenje kulturnog turizma

Radiosarajevo.ba
Sarajevo i Novi Sad zajedno za unapređenje kulturnog turizma
/ Sarajevo - susret kultura
Nevladina organizacija "Sarajevo susret kultura" ušla je u zajednički projekat sa Univerzitetom u Novom Sadu

 Naziv projekta je “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu: Izgradnja kompetencija za Menadžment baština i kulturnog turizma – CULTURWB, a predstavlja jedan od 147 projekata odobrenih za finansiranje u okviru  Erasmus+ projekta za jačanja sposobnosti u visokom obrazovanju, finansiran u okviru programa Evropske unije.

Prvi sastanak konzorcijuma projekta CULTURWB, koji u fokus stavlja kulturni turizam i izgradnju ljudskih kapaciteta u ovoj oblasti, održan je u srijedu, 07. decembra 2016. godine, u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Očekivani rezultati CULTURWB projekta su razvoj novih nastavnih programa u okviru programa za cjeloživotno učenje i novog master studijskog programa koji će služiti za izgradnju kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim institucijama, kulturnim naslijeđem, kao i procesima u okviru kulturnog turizma.

U realizaciji CULTURWB učestvuje trinaest partnera iz regije i EU, i to: Univerzitet u Novom Sadu, Sarajevo susret kultura, Univerzitet Džemal Bjedić Mostar Univerzitet Crna Gora,  Univerzitet Istočno Sarajevo, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Nišu, WUS Austria, Heilbronn University, FH Joanneum, University of Applied Sciences Breda, Turistička organizacija Kotor, Zavod za zaštitu spomenika Vojvodine.

 “Ovo je jedinstveni projekt koji će trajati naredne tri godine. 

Uložićemo velike napore da se uključi velika mreža partnera koji su ključ za ostvarenje zamišljenjih ciljeva. Osnova Projekta i naša želja je da doprinesemo razvoju kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini. 

Najbolji način da se jedna ovakva inicijativa sprovede je podrška kroz edukacije na visoškolskim institucijama. Baza razvoja je izgradnja kapaciteta i sticanje novih kompetencija za upravljanje procesima razvoja kulturnog turizma ”, izjavila je direktorica Sarajevo susret kultura gđa. Jana Čarkadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije