Sarajevo: Obilježena 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Obilježena 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH

Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je obilježena 108. godišnjica Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnim gostima, imamima, predstavnicima institucija IZ, te predstavnicima društvenog i političkog života naše zemlje, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić podsjetio kako je ovo udruženje ilmijje kontinuirano djelovalo u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.

U tom kontekstu posebno je izdvojio brigu za statusna pitanja imama, jačanje imamske uloge u društvu i izdavaštvo.

"Uspjeli smo izraditi socijalnu kartu imama, te uz podršku reisu-l-uleme i Ureda za društvenu brigu finansijski pomoći penzionisane imame koji primaju najniže penzije", naveo je Hadžić.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiteta obilježavanja ovog datuma.

ilmija_04.jpg - undefined

Foto: Mina

"Ilmijja je priča svih nas, priča o našoj ulemi, o ljudima koji su ostavljali svoj trag u različitim vremenima, teškim i bremenitim", rekao je reisu-l-ulema.

Naglasio je kako imami imaju razloga biti ponosni na svoje prethodnike, te časno koračati njihovim putem, jer je riječ o velikim ljudima koji su vodili narod, nosili teret vremena i ispisali časne stranice naše zajednice. Osvrnuo se i na imame koji zaslužuju posebnu pažnju.

"Posebno moramo voditi računa o dvije kategorije imama - imamima u RS-u pomoći da tamo ostanu i ustraju u svojoj misiji, te na svaki mogući način pomoći imamima penzionerima", naglasio je.

Ukazao je i na izazove vremena u kojem se nalazimo i obaveze koje ono postavlja pred imame, a to je obaveza stručnog usavršavanja, međusobna brige i čuvanja jedinstva Zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije