Sarajevo na meti Vučićevog režima: SFF optužen za dizanje tenzija u regionu

Faruk Vele
Sarajevo na meti Vučićevog režima: SFF optužen za dizanje tenzija u regionu
Foto: Agencije / Film Šekija Radončića

Tabloidi pod punom kontrolom režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića osuli su sasvim neočekivano paljbu po Bosni i Hercegovini, Sarajevu i Sarajevo Film Festivalu, najvećem i najistaknutijem filmskom festivalu u jugoistočnoj Evropi i jednom je od većih filmskih festivala u Evropi, optužujući ga, ni manje ni više, do za dizanje tenzija u regionu!?

Razlog je dugometražni dokumentarni film „Zavjera“, crnogorskog autora Šekija Radončića, koji je, kako je ovih dana i objavljeno, izabran  u zvaničnu selekciju 26. Sarajevo Fim Festivala 2020.

Naime, u konkurenciji 220 dokumentarnih filmova, iz više od 20 država, Radončićev dokumentarni film o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016.godine, u produkciji „Dokumenta“ iz Podgorice, uvršten je među šesnaest filmova koji konkurišu za nagradu Srce Sarajeva.

Film će biti prikazan prvog dana takmičarskog programa za dokumentarne filmove, 15. augusta, što će ujedno biti i svjetska premijera ovog značajnog dokumentarnog ostvarenja.

Film govori o tome kako se na putu male Crne Gore u NATO ispriječila velika Rusija i kako su moskovski agenti pokušali da organizuju državni udar u toj državi na dan parlamentarnih izbora, prije četiri godine.

Kako se ističe u sinopsisu filma, cilj zavjere bio je ukloniti prozapadnog premijera Mila Đukanovića i instalirati prorusku vlast.

„Okolnost da se predizborni propagandni film crnogorskog režima uz veliku pompu prikazuje na festivalu u Bosni i Hercegovini, evidentno ukazuje na to da Đukanovićev politički marketing prilikom ovogodišnjih parlamentarnih izbora prevazilazi granice njegove države, te na grubo mešanje vlasti u Sarajevu u izbore u Crnoj Gori“, navodi Inforemer .

Štaviše, Sarajevo Film Festival je stavljen u kontekst „sadejstva“ bosanskih i crnogorskih vlasti.

„Međutim, kada se uđe u analizu motiva za ovakvo „sadejstvo“ bosanskih i crnogorskih vlasti, ne može se isključiti mogućnost da je u pitanju upravo podizanje unutrašnjih i regionalnih tenzija, u cilju stvaranja ambijenta za nasilno i protivustavno delovanje crnogorskog režima...“, tvrdi beogradski tabloid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije