Bećirević: Ne treba podcijeniti Vučićev kapacitet da izaziva krize i sukobe

Faruk Vele
Bećirević: Ne treba podcijeniti Vučićev kapacitet da izaziva krize i sukobe
Foto: MIdhat Poturović, RFE / Edina Bećirević

Dok mediji u Srbiji danima dramatično izvještavaju o tome kako se "region naoružava", predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić najavljuje intenzivno naoružavanje svoje zemlje. 

Komentirajući vijesti da Njemačka, navodno, naoružava Vojsku Kosova, Vučić je ovih dana izjavio da se "nešto čudno" dešava svuda u regionu jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.  

Vučić je napise njemu bliskih medija iskoristio kao povod da prilikom posjete Vojsci Srbije u Sremskoj Mitrovici najavi značajno povećanje izdvajanja za naoružavanje Vojske Srbije.

Neutralna Srbija

Sigurnosna dilema je naziv za situaciju u kojoj države, nepovjerljive jedna prema drugoj, poduzimaju mjere radi povećanja razine svoje sigurnosti, ali svaka od njih poteze one druge države tumači kao da su agresivni i usmjereni na ugrožavanje njene vlastite sigurnosti. 

Upravo to se u ovom trenutku dešava i na Balkanu. Stručnjaci za sigurnost stoga upozoravaju da bi aktuelna "utrka u naoružanju" mogla imati ozbiljne posljedice po ionako krhke odnose na zapadnom Balkanu. 

Jer, "svako povećanje sigurnosti jedne države – a to se najčešće iskazuje nabavkom novog oružja – druga država koristi kao izliku da i sama poveća izdvajanja za odbranu". 

Ugledna profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. dr. Edina Bećirević u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže da "ne treba podcijeniti Vučićev kapacitet da preko njemu lojalnih političkih snaga, ali i Pravoslavne crkve u regionu proizvodi političke krize" 

"Pa i neke sukobe niskog intenziteta. Ali ove posljednje najave o ubrzanom naoružavanju Srbije pokazuju da i Vučić ubrzano gubi kompas i da je argument o Srbiji vojno jakoj, ali "neutralnoj" u NATO okruženju potpuno bizaran. Bombardere čiju kupovinu najavljuje, ako ih i kupi, moći će držati ili prizemljene ili će piloti vježbati letenje unutar zračnog prostora Srbije", kazala je Bećirević za Radiosarajevo.ba

Potencijalno eksplozivno 

Njemački Die Welt prošle godine je u analizi „utrke u naoružanju“ u (jugo)istočnoj Evropi primijetio da NATO jača, a da Rusija parira – preko Srbije. 

„Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU-a iz te regije, Moskva im poklanja oružje“, kaže se. 

„To je potencijalno eksplozivno – jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala odlučnost da oružanom silom proširi svoju zonu utjecaja", piše u tom tekstu Boris Kalnoky, dopisnik Welta iz Budimpešte. 

Ponovno aktualizirana "utrka u naoružanju" u regionu, nestabilni međudržavni odnosi, unutrašnji problemi, te posljedice pandemije COVID-19 stavljaju pred bosanskohercegovačke političare i vojne zvaničnike obavezu da snažnije rade na tome da naša zemlja, poput većine ostalih u regionu - dobije zeleno svjetlo za skoro priključenje Sjevernoatlantskom savezu. 

Šta kažu u Srbiji?

S druge strane, Organ Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost izjavio je za Vučiću blizak list "Kurir" da su izveštaji o mogućim isporukama njemačkog oružja Kosovu zabrinjavajući, ne samo zbog povećanja sigurnosnog rizika koji bi time nastao već i zbog faktičkog stvaranja Vojske Kosova. 

"Kosovo nema pravo na naoružanje i vojsku, Hrvatska naravno ima, ali pretjerano ulaganje u vojsku može izazvati sumnju da to nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima", izjavio je profesor Fakulteta bezbjednost Zoran Dragišić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije