Nova opasna utrka u regionu: Zašto Vučić želi da naoružava Srbiju

F. V.
Nova opasna utrka u regionu: Zašto Vučić želi da naoružava Srbiju
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vojska Srbije

Moramo da osnažimo svoju vojsku, izjavio je predsjednik Srbije i vrhovni komandant
Vojske Srbije Aleksandar Vučić koji je obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Ova posjeta organizirana je samo nekoliko dana nakon što je Vučić izjavio "da se nešto čudno dešava", te da se, navodno, "svi naoružavaju u regionu". Inače, ta izjava je data u kontekstu nabavki naoružanja u Hrvatskoj i na Kosovu.

Ubitačne haubice

Tabloidi bliski Vučiću naglašeno pitaju šta se dešava i zašto se region naoružava? Istovremeno, poručuju da je "Srbija moćna"!?

"To su oruđa gdje ćemo imati i rakete sa strane i 40 mm topove, dakle veoma efikasno oruđe i oružje, tako da gledamo da našu industriju u teškim uslovima, kada Amerika ne ulazi u nove ratove kao što je to uvijek bio slučaj ranije, kada nemate mnogo tržišta za prodaju oružja, onda gledamo kako i na koji način da osnažimo svoju vojsku", rekao je Vučić i naglasio da je to istovremeno važno za Srbiju, jer "ne možemo da pratimo poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobijaju od Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

"I onda moramo sami da se borimo, sami da čuvamo svoj mir i svoju budućnost", izjavio je Vučić.

Dodao je da su vođeni razgovori s predstavnicima „Jugoimporta“, s akcentom na kupovinu većeg broja točkaša i „lazara“ i „miloša“, ali i haubica „nora“ do 155 mm "koje imaju ubitačno dejstvo i koje mogu da pogađaju i do 40 km bez greške, a naručena je i najveća narudžbina Vojske Srbije od domaće industrije".

Tvrdi da je Srbija "po tenkovima ubedljivo najsnažnija u okruženju".

Vojska Srbije - undefined

Foto: MInistarstvo odbrane Srbije: Vojska Srbije

"Postoje stvari u kojima smo izuzetno snažni, to su raketna artiljerija, tenkovske jedinice gusjeničari, značajno smo ojačali Ratno vazduhoplovstvo i PVO, to je 20 prema jedan u odnosu na ono što smo imali prije sedam, osam, devet i 10 godina i još nije dovoljno snažno kako očekujemo. Zato ćemo razvijati dalje i bombarderski dio naše avijacije i lovačke avijacije, ali i najsavremenija oružja i oruđa protivvazdušne odbrane. Mnogo toga je pred nama, prethodnih dana smo pravili analizu situacije oko nas i nevjerovatno je kako svi oko nas pronalaze novac iako im javni dug dramatično raste", izjavio je Vučić, te dodao:

"Pronalaze novac za kupovinu oruđa i oružja. Mi kao vojno neutralna zemlja želimo da sačuvamo svoju vojnu neutralnost, to znači da sami brinemo o svom nebu, o svojoj zemlji, da budemo „svoj na svome“. Ulagaćemo novac, vjerujem da ćemo, ne želeći da učestvujemo u bilo kakvoj trci, uvijek moći da garantujemo sigurnost, stabilnost i mir, jer što ste jači to ćete imati snažnija preventivna dejstva na onoga koji misli da bi mogao vojnom agresijom da izvrši političke ciljeve protiv naše zemlje", izjavio je Vučić, najavljujući da će "dodatna finansijska sredstva biti uložena u našu odbrambenu industriju".

Žele i bombardere

Odgovarajući na novinarsko pitanje o opremanju u regionu, Vučić je istakao "da smo mi izabrali da sami odlučujemo o svom nebu i o svojoj zemlji i sami imamo obavezu da čuvamo svoje nebo".

Iako je, kako je naglasio, "mnogo teško razvijati skupu lovačku avijaciju", Srbija je dobrim dijelom obnovila i bombardersku avijaciju

"Imamo 10 potpuno modernizovanih Orlova, imamo Super G4 i G4 koje možemo da koristimo u bombarderskim akcijama. Međutim, to mora da bude mnogo snažnije i mnogo jače. Kada dižete bombardere vi iznad njih morate 'er polisingom', lovačkom avijacijom, ako bombarderi idu na dvije do tri hiljade metara, iznad toga morate lovcima, najbržim i najmoćnijim avionima, da obezbijedite sigurnost i ti ljudi moraju da brinu samo o vatri sa zemlje da se slučajno ne osjete ugroženi iz vazduha", izjavio je Vučić dodajući "da ćemo dodatno morati da ojačamo i bombarderski i lovački dio avijacije, kao i da kupimo neke od multifunkcoinalnih, odnosno lovačko-bombarderskih aviona".

Za to vrijeme srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, onaj isti koji ovih dana u pratnji Vučića govori o dvije srpske države na Balkanu, pod ruskim utjecajima predlaže demilitarizaciju Bosne i Hercegovine, te odlučno odbija NATO put BiH!

Pametnom je i išaret dosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije