Sarajevo Marathon: U nedjelju na stazi 1700 učesnika, manifestacija započela panel diskusijom

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevo Marathon: U nedjelju na stazi 1700 učesnika, manifestacija započela panel diskusijom
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Panel diskusija uoči 4. Sarajevo Marathona

Sarajevo će u nedjelju 7.maja biti regionalni centar trčanja, na manifestaciji koja se održava u glavnom gradu BiH već četvrti put - Sarajevo Marathon. 

Sa startom u 8,00 na trgu ispred sarajevske Vijećnice, u nedjelju će biti održana najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini, na kojoj će se okušati trkači iz čak 40 zemalja

Preko 1700 prijavljenih učesnika trčat će na jednoj od četiri distance: Maraton (42.195 metara), Polumaraton (21.97 metara), Memorijana utrka Osman Junuzović (5.000 metara), te Kids Run.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

U organizaciji Udruženja Dečki u plavom, ovogodišnji 4. po redu Sarajevo Marathon okupit će i sportiste iz vojnih postrojbi širom Balkana, jer će se u sklopu manifestacije održati i CISM Balkansko vojno prvenstvo.

Manifestacija je započela danas, u subotu 6. maja, panel diskusijama na temu trčanja kao rekreativne i sportske aktivnosti.

Na prvom panelu govorile su novinarke koje su ujedno i učesnice utrke: Sanda Rakočević - urednica DiD radija iz Podgorice, Sandra Zrinić Terlević - urednica u časopisu Glas Istre te Vesna Andree Zaimović, jedna od urednica portala Radiosarajevo.ba. Sugovornice su govorile o historiji dugoprugaškog trčanja među ženama, zdravstvenim prednostima trčanja, o trčanju kao aktivnosti koja spaja regiju, te o ulozi medija u popularizaciji ove aktivnosti među najširom publikom.

Panel diskusija uoči 4. Sarajevo Marathona
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Panel diskusija uoči 4. Sarajevo Marathona

Na drugom panelu u kojem su učestvovali fizioterapeut i trkač iz Sarajeva Alen Raonić,  ultramaratonac i trener iz Ugljevika Mladen Stevanović te predstavnik organizatora Darko Lončar, govorilo se o prevenciji povreda pri trčanju, te o uključivanju najmlađih u ovu aktivnost.

Podsjetimo, staza Sarajevskog maratona spada među one rijetke koje spajaju dva entiteta i grada, Sarajevo i Istočno Sarajevo. 

Trenutni rekord staze je 2 sata 27 minuta i 28 sekundi, a postavio ga je Stenly Kipruto, atletičar iz Kenije. Po predviđanjima, ovaj rekord bi u nedjelju mogao biti oboren, kao i rekord u polumaratonu.

Sve su to razlozi da građani Sarajeva podrže trkačice i trkače koji su svojom masovnom posjetom upisali Sarajevo na listu atraktivnih trkačkih destinacija. 

Organizatori su za nedjelju prijepodne najavili povremene obustave saobraćaja, te se graani mole za strpljenje. 

Detalji o izmjeni saobraćaja u nedjelju prijepodne

Do izmjene i privremene obustave u saobraćaju će doći zbog održavanja sportske manifestacije "Sarajevski maraton 2023" na trasi kretanja maratonske trake u ulicama:

Obala Isa bega Ishakovića – Novi most Vijećnica – Obala Kulina bana – Telali - Mula Mustafe Bašeskije – Maršala Tita – Zmaja od Bosne – Bulevar Meše Selimovića – Džemala Bijedića – Sarajevska cesta – Blažujski drum – Vrelo Bosne – Velika aleja - IV Viteške brigade – Hrasnička cesta - Put Famosa – Želimira Vidovića Kelija – Ante Babića – Safeta Hadžića – Zvornička – Grbavička – Zagrebačka - Terezije – Skenderija – Hamdije Kreševljakovića – Bistrik – Obala Isa bega Ishakovića.

Do izmjene u saobraćaju doći će u periodu od 8.00 do 13.00 sati u nedjelju, 7. maja.

Trolejbuski saobraćaj će u vrijeme kretanja trkača trasama linija ovog vida prevoza biti privremeno obustavljen do osiguranja uslova za rad;
Autobuske i minibuske linije (31e Vijećnica – Dobrinja, 16b Dom Armije – Koševsko Brdo, 18 Drvenija – Pofalići, 41 Drvenija –G. Velešići, 27 Ilidža – Hrasnica – Famos, 28 Ilidža – Rakovica – Kobiljača, 33 Ilidža – Tarčin – Vukovići, 43 Ilidža – Osjek, 46 Ilidža – Vlakovo i 75 Ilidža – Mokrine) koje djelimično prolaze ili presjecaju trasu kretanja učesnika utrke biće privremeno obustavljene ili preusmjerene alternativnim trasama u skladu sa uputama pripadnika MUP-a na terenu.

"Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a KS u skladu sa situacijom na terenu", naveli su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije