FB / Sanela Prašović-Gadžo uputila važnu poruku nakon zabrane nargila

08. 08. 2020. u 17:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 354

Nakon posljednje naredbe Kriznog štaba Bosansko-podrinjskog kantona Goražda da se zabranjuje usluživanje nargila u svim objektima na području BPK Goražde, na svom Facebook profilu oglasila se federalna zastupnica SBB-a Sanela Prašović Gadžo.

Ističe kako je ovakva odluka za svaku pohvalu.

Njen status prenosimo u cjelosti: 

"Svaku pohvalu zaslužuje ovakva odluka!

Dok u Federaciji BiH svaki dan brojimo trocifren broj novooboljelih od COVID-19 i dok nažalost svakodnevno imamo smrtne slučajeve, vlast u Federaciji pod ručnom kočnicom nameće mjere zaštite. To nije dobar put ukoliko želimo zaustaviti širenje bolesti. Pravi put je ovo što su uradili u BPK.

Pisala sam i izjavljivala prije izvjesnog vremena da treba zabraniti rad nargila barova. I nije me strah da to javno kažem. Također mislim i da kafići i restorani moraju uvesti više reda i kontrole.

Broj osoba mora biti ograničen za boravak na takvim mjestima i unutar objekta i u vanjskom dijelu. To znači razmak 2m između stolova, ograničen broj osoba za stolovima.

Također, mora se provodi odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski u svim trgovinama. Mora biti obavezno nošenje maske da bi se uopće moglo ući u neki objekat poput trgovine, firmi, institucija...Jer, nama nedostaje disciplina i samodisciplina. U firmama se također moraju provoditi mjere zaštite, uposleni moraju nositi maske.

Inače u prijedlogu zakona o zabrani korištenja duhanskih proizvoda u FBiH koji Parlament FBiH konačno treba usvojiti ove 2020.g. uvrštena je i zabrana korištenja vodenih lula ( nargila ). Nadam se da će rukovodstvo PD Parlamenta FBiH konačno imati hrabrosti uvrstiti taj prijedlog zakona na dnevni red, jednako kao što se nadam da će taj zakon izglasati zastupnici.

Iskreno, voljela bih da svi u državi shvatimo da moramo nositi maske, da moramo uistinu poštovati mjere.

Mladi koji provode vrijeme po kafićima i nargila barovima sami bi trebali shvatiti da s takvim ponašanjem svjesno možda ugrožavaju život svog člana porodice, prijatelja, poznanika, slučajnog prolaznika. Sada je vrijeme da junaštvo pokažemo na borbi protiv COVID-19. Da pokažemo samokontrolu.

Bitno je zaustaviti širenje bolesti a to možemo jedino zajedno, svi zajedno i mladi i stari.

Generacije koje su rođene nakon rata u BiH i koje su slušale o junacima iz rata, herojima, borcima, sada je vrijeme da shvate da je ovo njihov rat i da su oni ti junaci koji mogu pomoći da pobjedimo ovu strašnu bolest koja nam odnosi živote.

Nije vrijeme za izlaske i provode.

Vrijeme je da zajedno pokažemo da možemo sve pobjediti ukoliko čuvamo jedni druge.

Ja vas molim, nosite maske, perite ruke i prekinite provode i izlaske. Hajde da se ujedinimo i pobjedimo COVID-19. To možemo samo mi svi zajedno", napisala je Sanela Prašović Gadžo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA