Saldin Herac u povodu Uskrsa donirao franjevcima 5.000 jaja

2
Radiosarajevo.ba
Saldin Herac u povodu Uskrsa donirao franjevcima 5.000 jaja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Donacija uskršnjih jaja

Saldin Herac, Bosanac velikog srca porijeklom iz Višegrada, svojim primjerom pokazuje kako istinske bosanske vrijednosti i dalje žive među našim ljudima.

U povodu Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, Herac je donirao više od 5.000 uskršnjih jaja Franjevačkom redu Bosne Srebrene i sestrama milosrdnicama u Sarajevu.

Saldin donacijom ujedno podržava proizvodnju jaja u Bugojnu, odnosno ekološke stočne hrane u Srednjobosanskom kantonu, male prevoznike, rad javnih kuhinja sestara i franjevaca i naposljetku one kojima je pomoć najpotrebnija da ovaj blagdan dočekaju i proslave onako kako to dolikuje, potvrdili su nam njegovi prijatelji.

Franjevačka provincija Bosne Srebrene, podsjetimo neiscrpno još od 13. stoljeća na našim prostorima ne samo da daruje kruh, nego mnogo više od kruha, obrazovanja i kulture.

Za mnoge su baš oni čuvari opstojnosti Bosne i bosanskog čovjeka i njegovih vrijednosti, jer su institucija u našoj zemlji koja se uspjela očuvati od srednjovjekovne bosanske države pa sve do današnjih dana.

I evo, i danas su tu i svojim postojanjem su više od svjedoka historije naše zemlje. Korist njihovog rada za društvo je višestruka i uvijek nesebična, jer su nerijetko i sami stradali u borbi za zaštitu naroda od nasilja.

Ovakav humani pristup nastao je vjerovatno iz spoja bosanskog i franjevačkog osjećaja i brige prema čovjeku koji je u nuždi, bez osvrtanja na njegovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. To je, prije svega, biti kruh za druge, učiniti sebe kruhom, tj. biti okrepa, a ne zapreka bližnjem u življenju. Druga odrednica je solidarnost s čovjekom u potrebi.

Saladina Herca je u junu 2019. odlikovao predsjednik Republike Austrije odlikovao ordenom časti. Također, Saldin i njegova izabranica Emina Duranović odlikovani medaljom Crnog križa Republike Austrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije