Sajam francuskih univerziteta: Kako do master studija ili doktorata u Francuskoj

S. Š. J.
Sajam francuskih univerziteta: Kako do master studija ili doktorata u Francuskoj
Sajam francuskih univerziteta organiziran je četvrti put u našoj zemlji, a Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u čijim prostorima se nalazi Sajam, drugi put je partner Ambasade Francuske.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson kazao je da Francuska zaista ima izvrsnu ekspertizu u oblasti visokog obrazovanja te da je četvrta zemlja u svijetu po broju stranih studenata, a njih je oko 300.000.

Naglasio je da među stranim studentima ima dosta i bh. državljana te je izrazio nadu da će nakon Sajma taj broj biti povećan.

"Ovo je karavan visokoškolskih francuskih ustanova koji se danas zaustavio u Sarajevu, a njegova svrha je da prezentira izbor i izvrsnost francuskog visokog školstva kako bi što više bh. studenata došlo studirati u Francusku. Čak 42 posto doktoranata u Francuskoj nisu francuski studenti. Broj stranih studenata je povećan za 75 posto proteklih deset godina. A u Francuskoj trenutno studiraju tačno 182 bh. studenta", pojasnio je ambasador.

Također je istakao da postoji poseban interes francuskih obrazovnih institucija za Balkan, te dodao da postoji program državnih stipendija koje će biti predstavljene na Sajmu.

"Francuska ovim ne podstiče definitivni odlazak mladih, već njihovo usavršavanje kako bi svojim zanjem pomogli razvoju privrede svoje zemlje", pojasnio je ambasador.

Na pitanje da li postoji namjera da se u BiH otvori Francuski univerzitet, ambasador je kazao kako to nije nemoguće.

"Već smo to napravili u nekoliko zemalja. Međutim potrebno je da se ispuni više zahtjeva. Za sada, ne vidim da je to blizu realizacije. Potrebno je da postoji zahtjev  sa terena, a onda i da postoji finansijska održivost", kazao je ambasador Guillaume Rousson za portal Radiosarajevo.ba.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić naglasio je da evropske i američke akreditacije koje posjeduju pretpostavljaju internacionalizaciju Ekonomskog fakulteta, što im omogućava razmjenu studenata i nastavnika.

"Zadnji popis je pokazao kako je nizak procenat visokoobrazovanih ljudi u  našoj zemlji. Katastrofalan je i podatak da je u BiH čak 50 posto mladih nezaposleno, to je kompleksan problem na kojem moramo ozbiljno raditi",  dodao je Kozarić.

Sa mrežom od 3500 visokoškolskih ustanova, Francuska nudi široku lepezu studija u svim oblastima i na svim nivoima, jednake uslove studiranja kako za francuske tako i za strane studente, učenje francuskog jezika i kulture, mogućnost za studiranje na francuskom i engleskom jeziku i najvažnije od svega, veoma kvalitetno obrazovanje.

Sajam francuskih univerziteta održava se u organizaciji Ambasade Francuske u BiH, Ureda Campus France, Francuskog instituta u BiH i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Dodiplomski i postdiplomski bh. studenti imaju priliku da se danas na Sajmu francuskih univerziteta informiraju o stipendijama i studiranju na devet francuskih visokoškolskih ustanova (Sciences Po Paris, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, Državni institut za primijenjene nauke Rouen, Univerzitet Lyon 1, Tehnološki fakultet Compiègne, Univerzitetska agencija frankofonije, Visoka škola za nastavu i obrazovanje Univerziteta u Bordeauxu, CESI – Visoka inženjerska škola, MGEL – studentsko osiguranje, Campus France BiH i Francuski institut u Bosni i Hercegovini).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije