Hoće li ga saslušati bh. političari: Tvorac Lafferove krivulje dolazi u Sarajevo

Fena
Hoće li ga saslušati bh. političari: Tvorac Lafferove krivulje dolazi u Sarajevo
Siva ekonomija u BiH i njene implikacije na privredu tema je predavanja koje će u ponedjeljak održati profesor Arthur Laffer, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju koji po prvi put dolazi u BiH.

Predavanje će na Ekonomskom fakultetu UNSA održati za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente fakulteta.

Profesor Laffer, poznat je kao kreator Lafferove krivulje, koncepta koji pokazuje šta se događa kada vlada znatno poveća stopu poreza.

Iako je namjera da se povećanjem poreske stope povećaju budžetski prihodi, u praksi pretjerano podizanja poreskog nameta postaje kontraproduktivno, pa dovodi do opadanja poreskih prihoda i prelivanja i sredstava i radne snage na crno tržište.

Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

Laffer vodi kompanije Laffer Associates i Laffer Investments, koje provode istraživanja i bave se menadžmentom investicija za državne institucije, penzione fondove, korporacije i fondacije širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije