Ručno rađeno je moderno: Rukotvorine su važan segment bh. tradicije

Radiosarajevo.ba
Ručno rađeno je moderno: Rukotvorine su važan segment bh. tradicije
Ideja ovogodišnjeg predstavljanja Bosanskih rukotvorina bila je radionica i izložba BHcrafts proizvoda na otvorenom.

Nevladina organizacija „Bosanske rukotvorine/Bh.crafts“ je uz financijsku podršku Općine Centar i BBI Centra na platou ispred BBI Centra, organizirala ulični performans „Mala škola pletenja i heklanja na otvorenom".

Predstavnice BHcrafts-a su na „otvorenoj sceni“ plele, filcale ili heklale neke od proizvoda, koji su u posljednjih par godina, doslovno, osvojili svijet. Održana je i interaktivna radionica sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja tradicionalnih vještina ručnog rada i razbijanja fame o tome da „ručno rađeno ne može biti moderno“.

Pletenje i heklanje „na sceni“ je publici prezentirano kako bi se vidjela kompleksnost ovakvog načina proizvodnje, utrošeno vrijeme i energija u nadi da će se promijeniti svijest o vrijednostima ovih tehnika. Ono što se u našem mentalitetu (bar u većini slučajeva) doživljava kao „bezvrijedno“ u zemljama zapada je u kategoriji veoma vrijednih i cijenjenih stvari. 

Izložba, najreprezentativnijih, BHcrafts proizvoda imala je za cilj pokazati da ručno rađeno može i treba biti i upotrebljivo, i lijepo i moderno. Prisutni su mogli pogledati i brošure koje jasno ukazuju na direktnu vezu tradicije (bilo da je u pitanju tehnika, boja ili mustra) i BHcrafts proizvoda, koji su trenutno jedan od najefikasnijih promotora bosanskohercegovačke kulturne baštine i tradicije u inostranstvu.

Organizatori se nadaju da su uspjeli pobuditi želju da na neki način doprinesu očuvanju ovog važnog segmenta bh. tradicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije