BHCrafts organizira Malu školu pletenja i heklanja

Radiosarajevo.ba
BHCrafts organizira Malu školu pletenja i heklanja
Nevladina organizacija „Bosanske rukotvorine/Bh.crafts“ će uz financijsku podršku Općine Centar i BBI Centra sutra, 18. avgusta, 12 - 14, na platou ispred BBI Centra, organizovati ulični performans „Mala škola pletenja i heklanja na otvorenom".

Ideja ovogodišnjeg predstavljanja Bosanskih rukotvorina je radionica i izložba BHcrafts proizvoda na otvorenom.

Prisutni će moći gledati dvije predstavnice BHcrafts-a, koje ce na „otvorenoj sceni“ plesti, filcati ili heklati neke od proizvoda, koji su u posljednjih par godina, doslovce, osvojili svijet. Publika će moći postavljati pitanja, učestvovati u radionici, koja je zamišljena kao interaktivna, a sve sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja tradicionalnih vještina ručnog rada i razbijanja fame o tome da „ručno rađeno ne može biti moderno“.

Pletenje i heklanje „na sceni“ će publici prezentirati kompleksnost ovakvog načina proizvodnje, utrošeno vrijeme i energiju, i, nadamo se, promijeniti svijest o vrijednostima ovih tehnika. Ono što se u našem mentalitetu (bar u većini slučajeva) doživljava kao „bezvrijedno“ u zemljama zapada je u kategoriji veoma vrijednih i cijenjenih stvari. 

Izložba, najreprezentativnijih, BHcrafts proizvoda ima za cilj pokazati da ručno rađeno može i treba biti i upotrebljivo, i lijepo i moderno. BHcrafts uposlenica/uposlenik će biti na raspolaganju za sva eventualna pitanja i objašnjenja vezana za izložene artikle.

Uz izložene proizvode publika će moći pogledati i uzeti brošure koje jasno ukazuju na direktnu vezu tradicije (bilo da je u pitanju tehnika, boja ili mustra) i BHcrafts proizvoda, koji su trenutno jedan od najefikasnijih promotora bosanskohercegovačke kulturne baštine i tradicije u inostranstvu.

Smatramo da će realizacija ovog projekta doprinjeti podizanju svijesti o značaju tradicionalnih tehnika tučnog rada, važnom dijelu tradicije BiH i da će radionica na otvorenom biti dobro posjećena, a u prisutnima pobuditi želju da na neki način (bilo učešćem u radionici, ili u proizvodnji, bilo kupovinom ručno rađenih proizvoda) doprinesu očuvanju ovog važnog segmenta BH tradicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije