Roditelji u Sarajevu od danas će u taksi vozilima moći tražiti sjedalice za djecu

K. S.
Roditelji u Sarajevu od danas će u taksi vozilima moći tražiti sjedalice za djecu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Povrede u cestovnom saobraćaju su deseti vodeći uzrok smrti na globalnom nivou, odgovorne za oko 1,3 miliona smrtnih slučajeva svake godine, a čak 50 miliona ljudi bude povrijeđeno, rečeno je današnjoj konferenciji za medije u Sarajevo održanoj povodom realizacije okruglog stola o temi "Sigurnost djece u saobraćaju", upriličenim u okviru UN-ove Sedmice cestovne sigurnosti. 

Detalj sa konferencije za medije - undefined

Saobraćajne nesreće najveći uzrok smrtnosti kod mladih

Saobraćajne nesreće glavni su uzrok smrtnosti djece i mladih, uzrasta od 5 do 29 godina. Generalna skupština UN-a definirala je period od 2011. do 2020. kao deceniju akcije za cestovnu sigurnost.

Također, danas su predstavnici BIHAMK-a predstavnicima Sarajevo taxija uručili deset dječijih autosjedalica za taxi vozila.

Detalj sa konferencije za medije - undefined

Uručenje dječijih sjedalica Sarajevo Taxiju

Koordinatorica projekta Mersiha Imširović rekla je kako je cilj kampanje "Sigurno vezani" podići svijest o sigurnosti prometa: "BIHAMK je prepoznao javni prijevoz djece u vozilima i nekorištenja autosjedalica, a zahtijevamo poboljšanje i promjenu zakona o saobraćaju."

Pa će tako roditelji male djece moći od danas, pozivom "Sarajevo taxija" osigurati dječiju autosjedalicu u vozilu tokom vožnje! 

Predsjednik BIHAMK-a Ivo Komšić rekao je da u BiH ima mnogo problema, kada je u pitanju sigurnost djece, pješaka od kuće do škole, od cestovne ifrastrukture, parkiranja vozila i drugo.

"Naše institucije, MUP-ovi kantona i ministarstva prometa angažirani su na rješavanju problema. Statistike pokazuju da se smanjuje broj smrtno stradale djece", dodao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije