Trendovi / Ozbiljan problem: Saobraćajni znakovi za smartphone zombije

07. 08. 2018. u 13:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pojedini svjetski gradovi već godinama upozoravaju na opasnost korištenja pametnih uređaja na ulici, a sve u cilju sigurnosti i prilagođavanja novim trendovima. 

Mnogi smatraju da su korisnici smartphona izuzetno opasni zbog svog ponašanja na ulici, pa ih nerijetko nazivaju i zombijima. 

Svjesni velikih rizika neki su gradovi svjetla semafora spustili na zemlju, a pojavili su se i novi saobraćajni znakovi.

Postalo je jasno da su ljudi postali i previše zaljubljeni u svoje male svakodnevne pomagače što ponekad završava kobno. Prema istraživanju Udruženja za sigurnost na autocestama SAD-a, smrtonosne nesreće pješaka povećale su se za 22 posto od 2014., a ti sudari sve više uključuju mlade ljude, te  stručnjaci navode jasnu povezanost i vezu između nesreća i povećanja upotrebe smartphonea.

Različita upozorenja za korisnike smarthphona - undefined
Pristupi i ideje rješavanju ovog problema mogu varirati od zemlje do zemlje, ali svakako pokazuju da rastuća upotreba mobitela počinje utjecati na planiranje saobraćajne infrastrukture.

Tako su i šetališta podjeljena na dva dijela, jedan na kojem nije dozoljena upotreba mobitela i drugi na kojem jeste. 

Slično je i sa biciklističkim stazama. Neki su gradovi počeli instalirati namjenske "pametne trake" na stazama i pješačkim zonama. 

Praksa i ideje suzbijanja nesreća od zemalja SAD-a, preko Holandije, Belgije, Švedske i drugih evropskih zemalja sve do Kine, zašivjela je još prije nekoliko godina, a nama ostaje da se pitamo kada će Bosna i Hercegovina početi da slijedi trendove, jer realno govoreći, zombiji hodaju i našim ulicama.  


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA