Nakon toplotnog vala u Europu stižu opasne oluje

Radiosarajevo.ba
Nakon toplotnog vala u Europu stižu opasne oluje
Foto: Severe Weather / Europa

Toplotni val zahvatio je Europu, a širom Starog kontinenta izmjerene u temperature na granici rekorda. Visoke temperature bit će izmjerene širom Europe i tokom sedmice koja je pred nama.

Francuski i britanski mediji ističu kako je rashlađenje na putu, te da će od srijede temperature biti mnogo niže.

Severe Weather Europe također javlja o rashlađenju i ističe kako će se uslijed prodora hladnog zraka s istočnog Atlantika u predjelima Francuske, Beneluxa, ali i u srednjoj Europi mogu očekivati ekstremni vremenski uvjeti poput oluja i grmljavinskih nevremena. Dodaju kako se ti vremenski uvjeti mogu očekivati kasno u utorak u Francuskoj i Beneluxu te od srijede do petka u srednjoj Europi.

Osim toga javljaju i kako će toplinski val u istočnoj Europi donijeti još više temperature nego što je to sada slučaj. Prognozira se i kako se u srijedu mogu očekivati ekstremne temperature u sjevernoj Njemačkoj, Danskoj i na jugu Švedske. Očekuje se razvoj superćelija koje mogu donijeti opasnu tuču, jake vjetrove pa čak i tornado poput onog kakvog smo nedavno vidjeli kraj Beča.

U Njemačkoj su tokom vikenda temperature zraka bile i do 40 stepeni, suša je pogodila zelene površine, a značajno je opao i nivo vode rijeka i jezera. Padom nivoa rijeke Rajne, uvedena su ograničenja za brodski saobraćaj, a pad nivoa kisika u rijeci uzrokovao je pomor ribe.

Portugal je u subotu izdao crveno upozorenje zbog ekstremne vrućine za više od polovine zemlje jer temperature dostižu 46 stepeni Celzijusa. Najviša zabilježena temperatura otkad se vrše mjerenja u Portugalu bila je 47,4 stepeni, 2003. godine.

U Holandiji su dijelovi autoceste zatvoreni zbog asfalta koji se počeo topiti. U Francuskoj su zatvorena četiri nuklearna reaktora kako bi se spriječilo zagrijavanje obližnjih rijeka odakle crpe vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije