Restoran dobre volje otvoren i u Sarajevu: Velika podrška socijalno ugroženim

2
Fena
Restoran dobre volje otvoren i u Sarajevu: Velika podrška socijalno ugroženim
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Restoran dobre volje u Sarajevu

Humanitarna organizacija Pomozi.ba, u saradnji s Općinom Stari Grad Sarajevo, otvorila je restoran namijenjen za socijalno ugroženo stanovništvo.

Elvir Karalić, predsjednik Udruženja Pomozi.ba, pojasnio je da se radi o "Restoranu dobre volje", trećem po redu u Bosni i Hercegovini, koji je zamišljen kao podrška sistemu javnih kuhinja.

Po njegovim riječima, korisnici u tom objektu od danas mogu dobiti dodatni obrok, ali se i prijaviti za neki od drugih vidova pomoći. Pomozi.ba potom će provjeriti zahjeve korisnika te ih nastojati realizirati.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, istakao je da je inicijativa pokrenuta prije oko godinu dana, a prostor je dodijeljen Pomozi.ba za potrebe restorana za socijalno ugroženo stanovništvo. Saradnju, kako je rečeno, namjeravaju nastaviti s još nekoliko projekata, malo drugačije namjene.

"Općina Stari Grad ima sličnih poslovnih prostora koji se mogu dobro iskoristiti u društveno korisne svrhe, prije svega kad su građani u pitanju. Živimo u dosta teškoj situaciji, pogotovo u posljednjih godinu dana", kazao je Hadžibajrić.

Restoran dobre volje u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Restoran dobre volje u Sarajevu

Karalić i Hadžibajrić su potpisali danas i memorandum kojim je definirana saradnja na razmjeni informacija o građanima u stanju socijalne potrebe, pomoć na izgradnji i unapređenju mreže socijalne zaštite, saradnja na pripremi projekata i aktivnosti socijalne zaštite i humanitarne pomoći građanima u stanju socijalne potrebe s područja te općine.

Otvaranje Restorana dobre volje potpisnici su okarakterizirali kao dobar primjer saradnje vladinog i nevladinog sektora.

Osim kvalitetne hrane, vodit će se računa i o očuvanju dostajanstva korisnika koji će u prijatnom ambijentu tog restorana moći jesti ili ponijeti hranu sa sobom.

Kako je najavljeno, restoran će raditi po sistemu kartica, a pratit će se javljanje korisnika. Ako neko od korisnika izvjesno vrijeme ne dođe u restoran ispitat će se razlozi za to, u smislu brige za korisnike posebno one za koje se zna da žive sami.

'Restoran dobre volje' Udruženja Pomozi.ba u Sarajevu smješten je na adresi Mula Mustafe Bašeskije do broja 7.

Takvi restorani za socijalno ugrožene stanovnike već postoje u Travniku i Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije