Reporterska kuća: Otvorena izložba u spomen ubijenim novinarima

0
Radiosarajevo.ba
Reporterska kuća: Otvorena izložba u spomen ubijenim novinarima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Predstavljena izložba "Last Despatches"

U novootvorenoj Reporterskoj kući u Sarajevu danas je predstavljena izložba "Last Despatches" o novinarima koji su ubijeni tokom raspada Jugoslavije

Organizator izložbe je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a ovom prilikom predstavljena je i knjiga koja sadrži 20 priča, obuhvatajući lična sjećanja porodica, prijatelja i kolega ubijenih. 

Izložba i knjiga bazirane su na BIRN-ovom dugogodišnjem serijalu "Last Despatches", posvećenom novinarima i drugim medijskim radnicima koji su ubijeni tokom i neposredno nakon ratova na Balkanu 1990-ih godina.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Neki od 155 poginulih novinara i medijskih radnika bili su strani dopisnici koji su na Balkan došli da izvještavaju o sukobima, ali većina njih su bili državljani zaraćenih republika. Neki su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, drugi na ulicama svojih rodnih gradova, a neki i u kancelarijama svojih redakcija.

Ova izložba je memorijal izgubljenim kolegama i odavanje počasti njihovom radu, ali i podsjetnik da su nam za izgradnju slobodnih društava potrebni slobodni mediji, rečeno je povodom otvaranja. Mnogi izazovi s kojima su se novinari suočavali tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji ostali su kao trajne lekcije za medijsko izvještavanje o ratovima. 

“Ove priče daju uvid u rad medija na izradi prvih istorijskih izvještaja o raspadu federativne Jugoslavije”, ističe Marija Ristić, regionalna direktorica BIRN-a.

Predstavljena izložba

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Predstavljena izložba "Last Despatches"

“Ali ovo ne treba smatrati pokušajem da se opiše, dokumentuje i objasni putanja rata – ovo je zbirka priča o novinarima koje su napisali novinari. To je memorijal izgubljenim kolegama i odavanje počasti njihovom radu, ali ujedno i podsjetnik da su nam za izgradnju slobodnih društava potrebni slobodni mediji”, dodaje Ristić.

Mjesto na kojem će se održati izložba u Sarajevu, sljedeće godine će postati novi muzejski i društveni prostor, pod radnim nazivom Reporterska kuća.

“Mnogi izazovi s kojima su se novinari suočavali tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji ostali su kao trajne lekcije za medijsko izvještavanje o ratovima. Istovremeno, savremeno novinarstvo se suočava s problemima propagande i dezinformacija koje su pojačane online okruženjem i društvenim medijima”, objašnjava Ristić. 

Izložba "Last Despatches" bit će otvorena svakog dana od 12 do 20 sati, zaključno do 19. decembra.

Reporterska kuća koja se nalazi na adresi Ferhadija 10 u Sarajevu će sljedeće godine postati novi muzejski i društveni prostor, pod radnim nazivom Reporterska kuća.

To će biti prvi regionalni muzej na Balkanu koji će ispričati sveobuhvatnu priču o raspadu bivše Jugoslavije i ratovima koji su izbili tokom tog raspada. 

Muzej će ponuditi uvjerljiv narativ zasnovan na činjenicama, ali neće biti samo mjesto baštine za ratnu historiju.

Također će služiti i kao društveni prostor za okupljanje novinara i održavanje diskusija o kritičnim pitanjima s kojima se suočavaju društva u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, te za razmjenu ideja sa stručnjacima izvan regiona o razvoju kvalitetnog novinarstva i istraživačkog izvještavanja i o ulozi medija u sukobima i prevenciji sukoba, najavljeno je iz BIRN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije