!/ BH novinari zahtijevaju da policija efikasnije istraži i kazni hakerske napade na medije

13. 08. 2021. u 15:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od Jedinice za borbu protiv cyber kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) hitnu istragu hakerskih napada na portal Nezavisnih novina iz Banja Luke (www.nezavisne.com).

DDoS hakerski napadi su počeli u utorak, 10. augusta, traju nesmanjenom žestinom i sa očitom namjerom da redakciju Nezavisnih novina spriječe u objavi vijesti i drugih sadržaja od značaja za javnost.

"S obzirom da navedeni hakerski napad predstavlja ozbiljno kršenje novinarskih prava i gušenje slobode medija, Upravni odbor BH novinara smatra kako je neophodno da MUP RS što prije provede temeljitu istragu ovog slučaja, identificira počinioce i omogući njihovo kažnjavanje u skladu sa zakonom", saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari. 

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje kako su hakerski napadi na medije dio osmišljenih akcija pojedinaca i grupa, osposobljenih za gušenje medijskih sloboda i sprečavanje novinara u svakodnevnom radu i u medijima čija se urednička politika ne dopada političkim ili drugim centrima moći. U tom kontekstu, BH novinari skreću pažnju na činjenicu da su online mediji u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve češće izloženi hakerskim napadima koji ne samo da ugrožavaju slobodu izražavanja i infomisanja, već dovode u pitanje i ekonomski opstanak medija i njihovih uposlenika. 

Podsjećamo, u februaru 2021. godine snažnim, višednevnim hakerskim napadima su bili izloženi portali Žurnal i Nomad iz Sarajeva i Buka iz Banje Luke. Nije poznato da li su i kako sankcionirani oni koji su stajali iza ovih napada.

UO BH novinara smatra također kako je, uz razvijanje posebnih sigurnosnih alata u medijskim kućama za borbu protiv DDoS napada, najefikasnija mjera za prevenciju ovih napada otkrivanje i kažnjavanje osoba koje stoje iza njih. Policija i stučnjaci za cyber kriminal u toj borbi imaju najveću odgovornost, zakonske i tehničke pretpostavke, kao i uporište u Konvenciji Vijeća Evrope o kibernetičkom kriminalu.

Tu je Konvenciju Predsjedništvo BiH ratificiralo 2006. godine, od kada je ona postala dio pravosudnog sistema i bosanskohercegovačkog zakonodavstva.

BH novinari daju punu podršku kolegama iz Nezavisnih novina, a od MUP-a RS očekuju objavu rezultata istrage o ovom hakerskom napadu, kršenju medijskih sloboda i sigurnosti svih uposlenika ovog medija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA