Regionalni uspjeh zbirke Feđe Gudića: Živimo u mraku i prije kabura

0
F. V.
Regionalni uspjeh zbirke Feđe Gudića: Živimo u mraku i prije kabura
Foto: Privatna arhiva / Feđa Gudić

"Prije kabura-mrak", druga zbirka Feđe Gudića, pisca iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja napravila je zapažen uspjeh, ne samo kod čitateljske publike u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

Našla se, također, u užem krugu na konkursu  Udruženja “Slavitude” iz Pariza, koje se bavi slovenskom kulturom u glavnom gradu Francuske, zajedno sa ostalim autorima iz naše zemlje, te Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a čija dijela su objavljena u 2021/22 godini.   

„Zbirka „Prije kabura-mrak“ je moja druga knjiga kratkih priča izdata 2021. godine u izdavačkoj kuci "Imprimatur" iz Banja Luke. Sastoji se iz 24 priče prvenstveno  o običnim ljudima i junacima svakodnevnog života. Tu se prije svega radi o čitavom jednom spektru ljudskih naravi i sklonosti. To su ćutljivi pravednici, plemeniti, beskičmenjaci, nasilnici, ravnodušni zlikovci, saborci, ljudi na posljednjoj granici zdravog razuma“, kaže Gudić za Radiosarajevo.ba.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Prije kabura – mrak" novo djelo Feđe Gudića: Najteže je biti čovjek

"Prije kabura – mrak" novo djelo Feđe Gudića: Najteže je biti čovjek

najteze-je-biti-covjek/431125#

U zbirci, veli Gudić, svaki nevoljni tik, trzaj kapka ili tijela o međusobnim odnosima govori više od  egzaltiranog dijaloga ili iznenađujućih obrta. 

„Isto tako, ne može se zanemariti pritajena melanholija iza tog humora, neka vrsta razočarenja koja lebdi nad svakim optimističnim, obećavajućim početkom“, kazao je. 

Nadalje, Gudić dodaje da je zbirka je omaž svim malim gradovima svijeta kao i svim "malim" ljudima, njihovim životima, snovima i strahovima. 

„Kao i kod svakog pisca normalna je doza autobiografskog sadržaja  jer nijedan pisac ne može da pobjegne od toga“, zaključio je Gudić.

U nedavnom intervjuu za beogradski „Nedeljnik“ Gudić je kazao da ako je prva zbirka “Stojadin i druge priče” bila naslovom optimističnija ili je imala dozu nostalgije, zbirka priča “Prije kabura – mrak” je realističnija.

“Ali se na našim prostorima realizam uvijek miješao sa pesimizmom. Mi sad živimo u mraku, prije kabura, i ubijedili smo sebe da nam je dobro. A ako nam je dobro, onda ništa. Ima izreka koja kaže “pametnom je i išaret dosta”. E, o tome se radi u ovoj zbirci, o išaretu da se probudimo prije nego dođemo u mrak kabura. Što se tiče ostatka planete, bojim se da su već odavno crvena dugmad pritisnuta, iako, iskreno, loš sam prognozer, tako da se nadam da sam i sad pogriješio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije