Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju završila posjetu BiH

Radiosarajevo.ba
Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju završila posjetu BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Afshan Khan

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afshan Khan, okončala je trodnevnu posjetu Bosni u Hercegovini.

Fokus posjete bio je na promociji jednakih šansi i većih ulaganja u službe koje štite prava najranjivije djece i porodica.

 “Bilo je veoma ohrabrujuće upoznati djecu, porodice, socijalne radnike, nastavnike i partnere iz vlasti i iz prve ruke vidjeti napredak koji je ostvaren u poboljšanju kvalitete obrazovanja i osnaživanja mladih ljudi“, rekla je Khan.

„Ove godine je, budući da obilježavamo 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, od ključnog značaja da sve vlade za prioritet postave da dopru do što više najranjivije djece, uključujući i djecu koja žive s invaliditetom, djecu izbjeglice i djecu iz manjinskih zajednica. To su djeca koja se prečesto nalaze na marginama društva“, dodala je ona.

U svjetlu važnosti inkluzivnog obrazovanja, gospođa Khan se susrela sa nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Džemaludin Čaušević”, koja je uspješno uključila djecu sa poteškoćama u razvoju u sve aspekte školskog života. Posjetila je i Prvu osnovnu školu Ilidža, gdje djeca migranati i izbjeglice uče uz svoje vršnjake. Ove obje škole u Sarajevu pokazuju pozitivan uticaj koji inkluzivno obrazovanje ima za sve svoje učenike i širu zajednicu.

Khan je učestvovala na Konferenciji o pravu svakog djeteta da odraste u brižnom porodičnom okruženju, koju je organizovalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Evropska unija i UNICEF. Učesnici konferencije su se osvrnuli na ostvareni napredak u reformi sistema brige o djeci, uključujući i zatvaranje velikih institucija, i potrebu za daljim ulaganjima u usluge u zajednici koje su dostupne ugroženim porodicama.

Komentarišući trenutnu epidemiju morbila u BiH, Khan je ponovila da su vakcine sigurne i istakla koliko su rutinske pravovremene imunizacije važne za svako dijete. Pomogla je u predstavljanju nove mobilne aplikacije „Moj kalendar imunizacije“, koja pomaže porodicama da se pridržavaju imunizacijskog rasporeda svoje djece.

Khan, koja je također i UNICEF-ova specijalna koordinatorica odgovora na izbjegličku i migrantsku situaciju u Evropi, susrela se sa djecom izbjeglicama i migrantima i njihovim porodicama u Privremenom prihvatnom centru u Ušivku, gdje UNICEF pruža humanitarnu pomoć u vidu sigurnih prostora za učenje i igru i specijalizovanu zaštitu za djecu bez pratnje i djecu razdvojenu od roditelja.

Zvanična posjeta regionalne direktorice UNICEF-a završena je sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom.

Dodik i Khan su potvrdili zajedničko opredjeljenje za strateška ulaganja za dobrobit djece, posebno u oblasti obrazovanja, sa naglaskom na kvalitetno obrazovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije