Razgovori, predavanja, izložbe, paneli: Otvoren Festival savremene žene

1
Radiosarajevo.ba
Razgovori, predavanja, izložbe, paneli: Otvoren Festival savremene žene
FOTO: Radiosarajevo.ba / S otvaranja

Treći po redu Festival savremene žene, otvoren je večeras u Tuzli.

U naredna tri dana na različitim lokacijama u Tuzli odvijat će se festivalski sadržaji - razgovori, predavanja, izložbe i paneli, na kojima će učestvovati preko 100 govornica.

Edina Selesković, direktorica Festivala, otvarajući događaj je rekla da je ovogodišnji program prilagođen specifičnim uslovima u kojima živimo, ali da su organizatorice smatrale da i ove godine treba pokazati da se može uraditi festival, poštujući epidemiološke mjere.

Tako ni jednom od događaja neće prisustvovati više od 50 osoba, ali sve zainteresirani svaki od programa mogu pratiti i online.

Prva večer festivala protekla je u Međunarodnoj galeriji portreta gdje su se gošćama obratili ministar u vladi Tuzlanskog Kantona Edin Buševac i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Između ostalog, on je istaknuo da je želja mnogih da Tuzla bude grad kulutre, znanja i efikasnosti, ali bez davanja prilike ženama da pokažu svoju efikasnost to nije moguće.

Imamović je iznio podatak da od 19 prvih pozicija u Gradskoj administraciji Tuzle, 13 zauzimaju žene. Ni jedna od njih tu nije zato što je žena, već zato što je najsposobnija.

Uslijedio je panel Žene u diplomatiji na kojem su govorile ambasadorice na misijama u Bosni i Hercegovini: Zorica Bukinac - ambasadorica Slovenije, Urlike Hartman - ambasadorica Austrije, Ivana Havsova - ambasadorica Republike Češke i Johanna Stromquist, ambasadorica Kraljevine Švedske.

Na zvaničnoj stranici festivala moguće je izvršiti registraciju za online praćenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije