Tuzla: Otvoren prvi međunarodni Festival savremene žene

V.A.Z.
Tuzla: Otvoren prvi međunarodni Festival savremene žene
Program manifestacije / Festival savremene žene Tuzla
Ceremonijom u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli otvoren je Prvi međunarodni Festival savremene žene, pod pokroviteljstvom Vlade TK-a.

Više od 80 žena iz BiH, susjednih država i svijeta okupilo se u Tuzli kako bi u naredna četiri dana razmjenjivale mišljenja, govorile o svojim iskustvima i promovirale ravnopravnost, kroz predavanja, panel diskusije i motivacione govore. 

U ime grada domaćina, festival je otvorila predstavnica kabineta Gradonačelnika, koja je rekla:

"Na vodećim pozocijama u Gradu Tuzla je više od 50 posto žena, a među državnim službenicima i službenicama Grada Tuzle na poslovima gdje je potrebna visoka stručna sprema, samo je 37 posto muškaraca", rečeno je u pozdravnom govoru iz kabineta Gradonačelnika Tuzle.
 
Pozdravnim govorom skupu se obratio i Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a koji je rekao da je ponosan što je ovakav festival upravo u Tuzli.
 
"Ovo je društveni događaj kakvim se mogu pohvaliti i mnoge sredine s dugom tradicijom rodne ravnopravnosti", rekao je Gluhić
 
Edina Selesković je u ime organizatora istaknula da će na ovom festivalu svoje priče podijeliti sjajne žene ne samo iz BiH, već iz Amerike, Južne Amerike, Australije, Škotske, Španije, Indije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije...
 
 Program je nastavljen panelima u kojima su sudjelovale žene iz svijeta politike i biznisa, između ostalog, ministrica Edita Đapo, potpredsjednica SDP-a Lana Prlić i zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić.
 
Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld govorila je o zagrebačkom Adventu, najvećoj turističkoj atrakciji ovog grada, u temi pod naslovom "Biti broj jedan u svijetu". 

Događaj je nastavljen panelom "Žene i diplomatija" u kojem smo čuli  Caroline Ferguson, suprugu ambasadora Velike Britanije,  Kavitu Chhabra, suprugu ambasadora Indije, te Đemilu Talić Gabriel, počasnu konzulicu BiH za Južni Novi Wels .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije