Dr. Rajović: Škole i roditelji moraju djecu naučiti da funkcionalno razmišljaju

Promotivni tekst
Dr. Rajović: Škole i roditelji moraju djecu naučiti da funkcionalno razmišljaju
Promo / Predavanje dr. Ranka Rajevića u Sarajevu

Sinoć je u sportskoj dvorani Novo Sarajevo u organizaciji kompanija BH Telecom i Samsung održano predavanje izvanrednog dr. Ranka Rajovića na temu Izazov odgoja djece u digitalno doba. Dvije hiljade ljudi je dva sata s izuzetnom pažnjom pratilo predavanje koje je bilo puno praktičnih primjera i korisnih savjeta i poruka.

Roditelji su više nego i jedna druga skupina društva suočeni sa izazovima digitalnog doba, te su svjedoci prekomjernog korištenja pametnih telefona, posebno kada je riječ o djeci mlađeg uzrasta.

Odgovore na brojne izazove kod odgoja djece ponudio je dr. Ranko Rajović koji je jedan od najvećih stručnjaka i najtraženijih predavača u regiji u oblasti razvoja i odgoja djece, a koji je na zabavan način pokazao prisutnim roditeljima i nastavnicima kako da nauče djecu da funkcionalno razmišljaju.

Predavanje dr. Ranka Rajevića u Sarajevu - undefinedPromo: Predavanje dr. Ranka Rajovića u Sarajevu

Napomenuo je da roditelji moraju shvatiti da je okruženje veoma važno za razvoj inteligencije te da ne smijemo djecu pustiti da po cijeli dan sjede i "bulje" u TV, mobitel ili tablet.

"Tu nema kretanja, a mozak se razvija u kretanju. Druga stvar je kada recimo dijete puno igra videoigre, ono tu dobije sve emocije u tih deset minuta, sreću, radost, ljutnju... i kada završi igricu, vraća se u realnost i njemu je dosadno, pa zbog toga često ne može ni da uči. Roditelji moraju da shvate da dijete mora da uči, trči i skače i da ima što manje dodira s tehnologijama", kazao je.

Rajović savjetuje da kada dijete pustite da gleda TV, neka to budu neke edukativne emisije, a kada je riječ o igricama, da budu logičke. Roditelji također moraju djeci odrediti ograničenje koliko mogu provesti za TV-om, tabletom ili mobitelom. Savjetuje da to radnim danima bude 30 minuta, a vikendima 45 minuta i ni minute duže.

BH Telecom je također sinoć najavio početak kampanje #sigurnodijete kojom nastoje skrenuti pažnju na racionalno korištenje tehnologije prvenstveno pametnih uređaja kod djece, te na važnost zaštite i sigurnosti djece u digitalnom prostoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije