RAK kaznio TVSA s 2.500 KM zbog priloga o oblačenju studentica

Radiosarajevo.ba
RAK kaznio TVSA s 2.500 KM zbog priloga o oblačenju studentica
Radiosarajevo.ba / Sa javne rasprave u Sarajevu

Regulatorna Agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Televiziju Sarajevo sa 2.500 KM zbog prošlogodišnjeg priloga o oblačenju studentica i studenata na Univerzitetu u Sarajevu. 

 Od politizacije tijela do fašizma: Detalji sa javne rasprave o Kodeksu

TVSA je u dnevniku od 18. juna 2018. godine ugostila člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Harisa Zahiragića gdje je analizirano ponašanje i odijevanje studenata na javnoj raspravi koja je održana na Fakultetu političkih nauka.

Prof. Mujkić protiv: Zašto nam treba Kodeks? Da li nam se studenti razgolićavaju?

U prilogu su prikazani kadrovi studenata i studentica uz komentare voditeljice, a pojedini komentari su navedeni u rješenju RAK-a o izricanju kazne.

Bura zbog Kodeksa o ponašanju i oblačenju: Šta će biti zabranjeno, a šta ne

Voditeljica je komentirala studentice kako su obučene.

"U ovom kadru upravo vidimo studenticu s prozirnom odjećom gdje je vidljiv veš. Studentica bez rukava, dekolte je vidljiv,", komentirala je voditeljica.

 RAK je u obrazloženju kazne, precizirao kako je TVSA obilježila osobe koje su bile prisutne na javnoj raspravi, opravdavajući da su znali da se snimaju i da su jasno vidjeli kamere, međutim bez znanja tih osoba da će biti iskorišteni u svrhu prikazivanja "neprikladnog oblačenja i ponašanja". To se , navode iz RAK-a, nikako ne može opravdati.

TVSA je upozorena da će, ukoliko ponovi kršenje Kodeksa RAK-a, biti kažnjena s strožijom kaznom od one koja je izrečena u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije