Feđa Štukan iz žirokoptera: Imponuje mi poređenje s Exuperyjem i Bachom

Radiosarajevo.ba
Feđa Štukan iz žirokoptera: Imponuje mi poređenje s Exuperyjem i Bachom
Foto: Radiosarajevo.ba / Feđa Štukan

Feđa Štukan, bh. teatarski i filmski glumac, muzičar i pisac, već neko vrijeme i pilotira.

Kako je otkrio u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, njegova ljubav prema letenju stara je skoro koliko i on sam, ali prije nešto više od 17 godina i u praksi je krenula njegova avantura sa sportskim letjelicama, posebno žirokopterima.

Razgovarao: Mirza Abaz

Kako nam je objasnio tokom leta iznad Visokog, odakle i polijeće sa sportskog aerodroma, žirokopter je najsigurnija letjelica na svijetu koja ne može ući u STALL (slom uzgona), što je najčešći uzrok avionskih nesreća. Ukoliko se pitate kako je to moguće, Štukan objašnjava da je rotor žirokoptera uvijek na automatskoj rotaciji koji pokreće strujanje vazduha tako da nastavlja letjeti i u slučaju otkazivanja motora.

Osim o letenju, s njim smo razgovarali i o nevjerovatnom uspjehu njegovog književnog prvijenca Blank, o Malom princu i Antoineu de Saint-Exuperyju te Richardu Bachu, teatru, muzici, ali i o mnogim drugim temama.

Također, Feđa Štukan je čitaocima portala Radiosarajevo.ba preporučio i knjigu koja je, na neki način, obilježila njegov život te je otkrio koga od novih mainstream muzičara posebno cijeni.

Čovjek je stvoren za više stvari

Žirokopter je, objašnjava nam na početku, hibrid između helikoptera i aviona. On ima najbolje karakteristike i jedne i druge letjelice, ali nema one najgore.

"Kada govorimo o najboljim osobinama, valja istaći da je jedna od najsigurnijih letjelica na svijetu. Međutim, nesreće se mogu desiti i to uglavnom u prvih 40 sati leta, tj. mladi piloti su najčešće ti koji dožive probleme. U avijaciji vas dosta stvari može navesti na pogrešno mišljenje da ste savladali nešto, a letenje se uči cijeli život", počinje priču svestrani Feđa.

S obzirom na to da se profesionalno bavi glumom, a usput i pisanjem, muzikom te letenjem, pitali smo ga kako to sve stiže.

"Čovjek je stvoren za više stvari. Tržište rada se mijenja, čovjek se stalno prilagođava. Postoje procjene da će neka zanimanja u potpunosti nestati. I pilote će vjerovatno zamijeniti bespilotne letjelice. Ja imam jedan problem. Zapravo, to je povremeno problem, a nekad i vrlina. Jednostavno, nemam mjere, idem do kraja šta god da radim. Kada sam pušio, znao sam ispušiti pet kutija cigareta dnevno. To je, naravno, loše. Međutim, taj izostanak mjere može biti i vrlina kao u slučaju avijacije. Kada se posvetite letenju to vrlo brzo možete savladati", pojasnio je Štukan.

U pripremi je četvrti tiraž romana Blank

S obzirom na to da su teatar i književnost dva ekstremiteta jednog tijela, pitali smo ovog proslavljenog glumca jesu li neka književna djela, ili djela iz bilo kojeg drugog pojavnog oblika pop kulture, utjecala na njegov izbor da se jednog dana vine među oblake ili da sjedne na motor.

"Najviše mi imponuje kada me porede s Antoineom de Saint-Exuperyjem i Richardom Bachom, koji su napisali remek-djela Malog princa i Galeb Jonathan Livingston. Oba pisca bili su piloti i mislim da to ima neke veze. Nas trojica smo i o sličnim stvarima pričali. Exupery je poginuo u avionskoj nesreći tako da straha ima i kod mene, mora ga biti. Straha od visine mislim da niko nije pošteđen jer znate da gubite život ako ste u slobodnom padu bez ikakve opreme. Međutim, ako znate strah da iskontrolirate, u zraku možete doživjeti puno lijepih stvari. Kada skočite iz aviona 30 puta i ništa loše se ne desi, dogodi se neki klik i prestajete se plašiti. Tada počinje uživanje", dodao je on.

Nedavno je Feđa Štukan zajedno s kolegama iz Kamernog teatra 55 imao i premijeru predstave Sporedni čovjek, što je broadwayski tekst, a u razgovoru nam je otkrio da ga je obradovao povratak u pozorište nakon perioda izolacije. Također, prokomentirao je i uspjeh njegovog romana Blank.

"Za Kamerni sam emotivno vezan jer sam tamo odigrao prvu predstavu u životu prije 27 godina. Kamerni teatar 55 ima daleko najbolji ansambl ne samo u BiH, već i malo šire. Što se tiče romana, svakako da su me iznenadile pozitivne kritike koje sam dobio za Blank. Uspio sam pronaći samo jednu negativnu i to od neke čitateljke koja je napisala: 'Šta će on?! On nešto leti, skače, u sve se petlja.' To me nasmijalo i bilo mi je baš simpatično. Naravno, svaka reakcija je bitna. Ako se nekome ne sviđa kako sam živio, jedino to može da komentira. Mogu reći da se i meni ne sviđa kako sam živio", istakao je licencirani pilot četiri letjelice Feđa Štukan.

On je ovim putem podsjetio kako je Blank nedavno izašao i na engleskom jeziku te je naglasio kako je u pripremi i četvrti tiraž.

Na samom kraju, on je čitaocima portala Radiosarajevo.ba preporučio da u što skorijem periodu pročitaju knjigu Sapiens: A Brief History of Humankind izraelskog historičara Yuvala Noaha Hararija koja govori o postanku civilizacije, o postanku homosapiensa te o evoluciji. Govori kako će čitaocu kroz tu knjigu biti ponuđeni odgovori na mnoga životna pitanja, a dodao je i to kako jako dobru muziku stvara mlada Billie Eilish

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije