Kako upisati prvačiće u školu u Sarajevu: Ljekarski pregledi tek u avgustu!

Radiosarajevo.ba
Kako upisati prvačiće u školu u Sarajevu: Ljekarski pregledi tek u avgustu!
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Da su građani BiH od malih nogu žrtve nefunkcionalnog administrativnog aparata i neusklađenosti među institucijama vidljivo je i na primjeru upisa prvačića u škole Sarajevu.  

Kako nam se požalila majka jednog budućeg prvačića, Kantonalno ministarstvo obrazovanja uvjetovao je testiranje prvačića dostavom ljekarskog uvjerenja. Ništa ne bi bilo sporno da joj termin za ljekarsko nije zakazan tek krajem avgusta!?

"Sa tom uputom iz naše škole smo informirani da od ponedjeljka počinju testiranja za upis u prvi razred, ali to se ne tiče Doma zdravlja Omer Maslić u kojem smo danas dobili termin za sistematski pregled djeteta tek 28.8.2020. Slika i prilika besmisla primarne zdravstvene zaštite i činjenice da su postali sami sebi svrha", kazala nam je ogorčena majka. 

Kako kaže, u Domu zdravlja su im rekli da imaju samo dva pedijatra i za zdravu i bolesnu djecu. 

"Pravdanja o nedovoljnom broju ljekara su uvreda za sve osiguranike ili je ovo još jedan od načina kojima nas uvjeravaju kako ćemo od primarnog zdravstva dobiti samo ono što platimo u privatnoj praksi. Sramota", kaže naša sagovornica. 

Zašto je to tako, bezuspješno smo pokušali dobiti i zvaničan odgovor iz Doma zdravlja KS. Za sada nema odgovora ni niz Ministarstva obrazovanja KS. 

Jučer je pak, ovo Ministarstvo saopćilo da je "u organizacionim jedinicama Javne Ustanove Dom Zdravlja Kantona Sarajevo omogućeno obavljati sistematske preglede djece, čime su se stekli uvjeti za dostavljanje dokumentacije neophodne za upis djece u prvi razred osnovne škole".

"S tim u vezi, još jednom obavještavamo roditelje da su prilikom prijavljivanja djeteta za upis u prvi razred osnovne škole obavezni dostaviti potrebnu dokumentaciju: izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta i zdravstvenom statusu s opisom poteškoće te uvjerenje/certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu, saopćeno je jučer iz Ministarstva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije