Prva zimska škola prava u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prva zimska škola prava u Sarajevu
Oficijelni vizual / Prva zimska škola prava u Sarajevu

Sarajevo Winter ELSA Law School 2019 je prvo izdanje sarajevske zimske pravne škole koja se organizuje u Sarajevu, a koja će da, u periodu od 17. do 24. februara 2019. godine okupi preko 50 studenata prava iz Evrope. Projekat se realizuje u okviru rada Evropske asocijacije studenata prava (skraćeno ELSA) Bosne i Hercegovine. ELSA BiH je nevladina i neprofitna organizacija vođena od strane studenata prava za studente prava i mlade pravnike sa prostora cijele BiH.

Tema ovogodišnje škole jeste “Sloboda vjeroispovijesti u Evropi”. Sloboda vjeroispovijesti se utemeljuje kao jedno od osnovnih ljudskih prava, te da su naša religijska uvjerenja ključni dio onoga što znači biti čovjek, a oduzeti slobodu vjerovanja ili nevjerovanja, znači kršiti srž njihove čovječnosti.

Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s ogromnim političkim, ekonomskim i socijalnim problemima koji će u doglednoj budućnosti ozbiljno utjecati na slobodu vjere svojih građana. Sve etničke i vjerske zajednice su pogođene, a nedostatak političke volje onemogućava vjerovanje da će doći do poboljšanja situacije ili da će se zemlja bolje integrirati.

Cilj ovog godišnjeg događaja je da se privuče pažnja mlade generacije pravnika na značaj religije i religijskih uvjerenja, da je prihvatanje različitosti jedini način postizanja mira i sklada u svijetu. Osim toga, ovim se favorizuje internacionalizacija mladih pravnika u perspektivi razvoja buduće međunarodne pravne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom na brojnim područjima.

Tokom petodnevnog boravka u glavnom gradu, učesnicima će predavanja držati eminentni predavači iz oblasti religijskih uvjerenja i to Dr. Lena Larsen, koja je od 1991 .godine direktorica Organizacije za slobodu vjere i uvjerenja u Oslu, Prof.dr. Silvio Ferrari, stručnjak za religijsko pravo i profesor emeritus Univerziteta u Milanu, Dr. Kishan Manocha, savjetnik za slobodu religije i uvjerenja ODIHR, te Arijana Aganović i Šejla Maslo Cerkić ispred OSCE-a.

Projekat se realizuje i implementira uz pomoć i partnerstvo Općine Stari Grad, Općine Centar, a zatim uz podršku i prijateljstvo Hotela Hecco, Sarajevske pivare, Misije OSCE-a u BiH, Centra za napredne studije (CNS), Austrijske Ambasade, ODIHR-a i Oslo Coalition-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije