Prva pokrivena zastupnica Skupštine Srbije: Borit ću se za interese Bošnjaka

M. A.
Prva pokrivena zastupnica Skupštine Srbije: Borit ću se za interese Bošnjaka
Foto: Facebook / Misala Pramenković

Neposredno nakon obavljivanja prvih preliminarnih rezultata izbora u Srbiji regiju je obišla vijest da će se Misala Pramenković, potpredsjednica Stranke pravde i pomirenja (SPP) na čijem je čelu Muamer Zukorlić naći među narodnim poslanicima.

Ono po čemu je njen slučaj specifičan jeste to što će ona postati prva žena s hidžabom koja će sjediti u skupštinskim klupama u Srbiji i jedina žena koja će predstavljati Bošnjake u ovom skupštinskom sazivu. Naime, osim narodne poslanice Pramenković, u najvišem predstavničkom tijelu susjedne nam države naći će se još 12 poslanika iz Sandžaka.

Misala Pramenković je rođena prije 40 godina i trenutno radi kao profesor islamskih nauka u Medresi Gazi Isa-beg. Tokom političke karijere najviše se fokusirala na zaštitu i afirmaciju porodičnih vrijednosti te na očuvanje prava žena, djece i socijalnih kategorija društva.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Pramenković je kazala kako joj je velika čast, ali i odgovornost prema njenim glasačima to što je izabrana u Skupštinu Srbije. Isto tako, rekla je da će se svim silama truditi da opravda povjerenje.

"Smatram da je jako značajno to što će u Skupštini Srbije biti žena s hidžabom iz razloga što je Skupština, na neki način, predstavnički organ svih građana i građanki koji žive u jednoj zemlji i oni u njoj trebaju biti autentični predstavnici", kazala nam je Pramenković.

Kao buduća poslanica ponovila je kako će se zalagati za programska načela SPP-a, a koja se apriori baziraju na afirmaciji porodice, prava žena i djece.

"Također, ja ću se zalagati i za sve ono što je neophodno poboljšati u društvu i državi. Bošnjaci u Srbiji, u Sandžaku posebno, u potrebi su za rješavanjem osnovnih životnih pitanja iz oblasti ekonomije, privrede, obrazovanja i infrastrukturnih projekata. U tom smislu smatram da je velika odgovornost na političarima koji predstavljaju, zastupaju i vode Bošnjake", dodala je.

Kada smo pitali novu poslanicu šta tačno podrazumijeva pod velikom odgovornošću predstavnika Bošnjaka, ona nam je pojasnila da političari koji predstavljaju ovaj narod trebaju dati svoj maksimum u zastupanju interesa svog naroda i to krenuvši od lokalnog nivoa sve do državnog.

"Kao što je već i poznato široj javnosti, SPP je u prethodnom mandatu imao neki vid partnerskog odnosa s vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) i već su otvorena brojna pitanja u pogledu prava Bošnjaka. Negdje je rezultat više, a negdje manje vidljiv. U svakom slučaju, mi ćemo insistirati na poštivanju svih prava naroda kojem i sama pripadam", zaključila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije