Skupština Srbije nakon izbora: Dominacija Vučića, nema ni Šešelja ni Čede

Radiosarajevo.ba
Skupština Srbije nakon izbora: Dominacija Vučića, nema ni Šešelja ni Čede
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Lider Srpske napredne stranke (SNS) i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima u Srbiji kazavši kako je SNS "pobijedio i tamo gdje nikad ranije nije pobijedio".

Vučić je kazao da su dobili 63,4 odsto, ali da očekuje da bude više od 64 odsto kada stignu rezultati glasanja na Kosovu.

Kako je naveo, lista "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma" i lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju" sigurni su u parlamentu, te i manjinska stranka "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", lista "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" i "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", dok je lista "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković" "na ivici" gde "to zavisi od 2.000, 3.000 glasova", te da ne može da isključi mogućnost da u parlament uđu "Suverenisti" i "Metla 2020".

Lider "Saveza za Srbiju" Dragan Đilas smatra da je bojkot opozicije u Srbiji postigao uspjeh, a da je današnji dan dodatno ogolio režim u Srbiji i pokazao da to građani ne podržavaju.

U novom mandatu Skupštine Republike Srbije neće biti lidera LDP-a Čedomira Jovanovića ni Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

SRS je prema prvim preliminarnim rezultatima osvojio 2,1 posto glasova građana Srbije što nije dovoljno za prelazak cenzusa koji je iznosio 3 posto. Ukoliko do konačnog broja glasova ne prebaci cenzus ovo će biti prvi put u historiji Šešeljeve stranke da ostane bez mjesta u srbijanskom parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije