Prva akcija od novca Agana Hodžića: Krenuo konvoj pomoći za Rogaticu

Radiosarajevo.ba
Prva akcija od novca Agana Hodžića: Krenuo konvoj pomoći za Rogaticu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Donacija za Rogaticu od novca Agana Hodžića
Ka Rogatici i mjestu Kovanj, iz Narodne kuhinje Stari Grad na Baščaršiji, u subotu ujutro krenuo je prvi konvoj s paketima humanitarne pomoći, koji su obezbijeđeni novcem iz testamenta Agana Hodžić.

Riječ je o novcu donatora iz Kanade, koji je porijeklom iz BiH, a koji je odlučio ostaviti milion KM za tri javne kuhinje u BiH nakon svoje smrti.

"To je prva akcija raspodjele novca rahmetlije Agana. Paketi su jako kvalitetni, 22 kilograma hrane je u svakom od njih, a ići će se od kuće do kuće i dijeliti. Trenutno je natovareno 250, a 300 je spremljenih paketa. Pedest nije moglo stati, jer su preteški i njih ćemo poslati naknadno", istaknula je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad.

Sarajevo: Donacija za Rogaticu od novca Agana Hodžića - undefined

Tetka Zilha

Dodala je i kako ova javna kuhinja nije mogla sve sama realiziritati, jer je riječ o velikoj količini hrane, te da su im pomogli Općina Centar, Merhamet i Crveni Križ.

Podsjećamo, Agan Hodžič rođen je 1930. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a preminuo je 2015. godine. Živio je u Kanadi, gdje je stekao veliko bogatstvo, a godinama je dolazi u BiH gdje se družio sa zaposlenicima Narodne kuhinje Stari Grad, kojima je na raspolaganje ostavio i veliku količinu novca. O njegovom neobičnom životnom putu i smrti u osami pisali smo pod naslovom: BiH / Ko je bio Agan Hodžić: Dao milion KM, a umro u staračkom domu u Nedžarićima.

Tetka Zilha je podsjetila da je ovo jedna velika akcija, ali da će pred Ramazan biti pokrenuta još jedna, u kojoj bi novinari trebali sugerirati kome je pomoć najpotrebnija.

Sarajevo: Donacija za Rogaticu od novca Agana Hodžića - undefined

"Sve aktivnosti realiziramo od novca koji je ostavio Agan. Mi smo dobili 380.000 KM, to je puno novca, a paketi koji su krenuli za Kovanj, recimo, koštali su 18.000 KM", dodala je tetka Zilha.

Prošle sedmice je, podsjećamo, Crveni križ FBiH nagradio solidarnost, humanost i pomoć drugima, a najveće priznanje je posthumno dodijeljeno upravo Aganu Hodžiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije