Promovirana poštanska markica sa motivom Behram-begove medrese

Anadolija
Promovirana poštanska markica sa motivom Behram-begove medrese
Arhiv / Behram-begova medresa
Svečanim programom je u Tuzli promovirana poštanska markica sa motivom stare kapije Behram-begove medrese, u vrijednosti 1,70 KM.

Povodom 391. godine rada medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjevero-istočnoj Bosni, štampano je 10.000 primjeraka markice.

"Željeli smo ukazati na blistavu prošlost odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, odnosno na području ovog grada i regije. Htjeli smo ukazati na činjenicu da se Behram-begova medresa prvi put spominje prije 391 godinu, te da povežemo našu prošlost, sadašnjost i budućnost, da u ovom vremenu naglasimo ulogu obrazovne i odgojne djelatnosti u društvu", izjavio je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli.

Hatunić je dodao da se izdavanjem poštanske markice, autora Elvedina Kozarevića, profesora informatike, ostavlja biljeg u vremenu, te da se na ovaj način skreće pažnja na odgojno-obrazovni proces u bh. društvu, što je na neki način, smatra on, stavljeno u drugi plan.

Mirsad Mujić, generalni direktor Javnog preduzeća BH Pošta rekao je da je Behram-begova medresa istinski rasadnik znanja, te da se iz njenog rada može mnogo naučiti.

"Nakon obnavljanja rada teške ratne 1993. godine, za svega nekoliko godina, uspjela se uvrstiti u sami vrh bh. škola po različitim uspjesima i tako nadoknaditi ona desetljeća kada je njen rad bio zabranjen. Behram-begova medresa dokaz je svima da ograničenja mogu transformirati i biti dodatni motiv i podsticaj za uspjeh. Ova po svemu prestižna škola zaslužuje naše divljenje", rekao je Mujić tokom promocije.

Stara zgrada medrese nalazila se na Skveru, u blizini Šarene džamije. Rad medrese zabranjen je u januaru 1949. godine, a objekt je srušen 1974. godine. Sada se Behram-begova medresa nalazi u tuzlanskom naselju Paša Bunar, a djeluje u kompleksu koji se sastoji od školskih, internatskih zgrada i vakufskog objekta, te novoizgrađene džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije