Otkrivena spomen-ploča legendi Indexa Slobodanu Bodi Kovačeviću

Radiosarajevo.ba
Otkrivena spomen-ploča legendi Indexa Slobodanu Bodi Kovačeviću
U čast velikog umjetnika, stvaraoca i gitariste benda Indexi Slobodana Bode Kovačevića, u sarajevskoj ulici Hamze Hume danas je simbolično otkrivena spomen-ploča.

"Ovdje je 29.12. 1946. rođen Slobodan Bodo Kovačević gitarista i kompozitor sarajevskog benda Indexi. Samozatajni umjetnik velikog duha svojom stvaralačkom veličinom ovom gradu i muzičkoj umjetnosti podario je bezvremenske hitove koje slušaju sve generaqcije i zauvijek ostaju s nama"

Natpis je ovo koji je ispisan na spomen-ploči koju je danas, između ostalih, otkrio i jedan od osnivača Indexa Ismet Nuno Arnautalić.

"Hitovi Slobodana Bode Kovačevića zauvijek ostaju s nama, ali i svim budućim generacijama. Drago mi je što ovakvo mjesto postoji u Sarajevu i što Bodo nije zaboravljen", rekao je Arnautalić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, koji je također prisustvovao otkrivanju spomen-ploče je rekao da je Kovačević zadužio i općinu Centar i Sarajevo.

"Veliki ljudi, velike Sarajlije, Bosanci i Hercegovci nakon svog života i djela koje su ostavili iza sebe svojoj državi, trebaju uživati poštovanje, a na prvom mjestu zbog velikog doprinosa razvoju grada. Ovo je veoma važan događaj za Sarajevo jer mlade generacije treba educirati o svemu što su velikani poput Kovačevića uradili za nas", istaknuo je Ajnadžić.

Dodao je kako će u sarajevskoj općini Centar uskoro biti realizirana inicijativa da se u spomen-parku preko puta FIS-a u ulici Mis Irbina postavi spomen obilježje bh. kantautoru Kemalu Montenu, ali i da se park Hastahana na Marijin-Dvoru preimenuje u Trg Nijaza Durakovića.

Slobodan Kovačević je bio jedan od najvećih rock gitarista na prostoru Jugoslavije, a karijeru je započeo u sarajevskoj muzičkoj grupi Lutalice. Sredinom '60-ih godina se pridružio Indexima, u kojima je tada već bio Davorin Popović kao pjevač.

Bio je gitarista kojega su cijenile čak i kolege iz svijeta klasične muzike, autor čiji je progresivni rock proslavio jugoslovenski zvuk u Europi. Samozatajniintelektualac među rockerima, po obrazovanju je bio arhitekta, a po vokaciji jedan od stubova Indexa - jednog od najdugovječnijih muzičkih fenomena bivše države.

Godine 1978. dobio je, zajedno s ostalim članovima Indexa, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a iste godine i nagradu JRT (Jugoslavenske radiotelevizije) za album Indexa Modra rijeka, koji je proglašen albumom godine u Jugoslaviji. 

Legendarni gitarista i jedan od najznačajnijih kompozitora bh. muzičke scene je umro 22. marta 2004. godine u 58. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije