Profesorica Edina Bećirević upozorava: Dodik i vlast u RS se spremaju za rat!

Radiosarajevo.ba
Profesorica Edina Bećirević upozorava: Dodik i vlast u RS se spremaju za rat!
Foto: MIdhat Poturović, RFE / Edina Bećirević

Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije dr. Edina Bećirević u razgovoru za Radiosarajevo.ba nedvosmisleno upozorava da usvajanje Nacrta zakona kojim se predviđa uspostavljanje rezervnog sastava policije u RS-u je "do sada najjasniji znak da Milorad Dodik i vlast u RS-u preduzimaju ozbiljne korake ka secesiji i spremaju se za eventualnu ratnu opciju".

Piše: Faruk Vele

Vučić kao Milošević

Istini, smatra nekadašnja veoma uspješna novinarka i autorica knjige “Na Drini genocid”, moramo pogledati ravno u oči.

"Dodikova secesionistička retorika se već previše dugo u liberalnom dijelu međunarodne zajednice tumači samo kao retorika. U tom maniru je i reakcija OHR-a da im je “razlog za postojanje rezervnog sastava policije nejasan”.  U danu kad Skupština RS-a usvaja Nacrt zakona koji nas vodi korak bliže ka ratu, Dodik je u Beogradu na skupu podrške Aleksandru Vučiću; po ko zna koji put ponavlja da je RS država, a Aleksandar Vučić obećava bolju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom! Identičnu duplu retoriku je u odnosima Miloševića i Karadžića, nažalost, dugo prihvatala međunarodna zajednica prije i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu", objašnjava profesorica Bećirević za Radiosarajevo.ba.

Nevjerovatno je, dodaje, kako "tako bliska tragična historija liberalnom dijelu međunarodne zajednice ne znači ništa".

"Dodik već dugo grubo krši Daytonski mirovni sporazum, ali odluka o uspostavljanju rezervnog sastava policije u RS-u je alarm za uzbunu i konačni dokaz da se ni Vučić, ni Dodik ne šale sa ratnim planovima", naglasila je profesorica Bećirević.

Za rat, kako je govorio akademik Muhamed Filipović, nije potrebno dvoje, već jedna budala i zlikovac!

Edina Bećirević - undefined

S obzirom na prisutni i tako poznati trend u bh. javnosti da se mogućnost ratne opcije odbacuje, čini dalekom i nemogućom, i to, paradoksalno, nakon svega čemu smo svjedočili u bliskoj prošlosti, profesorica Bećirević podvlači:

"U bosanskohercegovačkoj javnosti se često izjednačavaju oni koji rat pripremaju sa aktivistima i intelektualcima koji na rat upozoravaju. To je opasna zamjena teza i pokušaj diskvalificiranja onih koji jasno vide stvarnost. Patriotske bosanskhercegovačke snage su alarmirane, zabrinute i čine napore da usklade odgovor. Ali krajnje je vrijeme i da se probudi liberalni dio međunarodne zajednice. Vučić je faktor mira na Balkanu onoliko koliko je to bio Milošević, a i Dodik ide stopama Radovana Karadžića. U tome naravno imaju i podršku, a vrlo je moguće i inspiraciju od Vladimira Putina".

Ratovi dolaze iznenada

Profesorica Bećirević je na kraju podsjetila na riječi Margaret MacMillan koja izučava povijest ratova:

"Ona kaže: "Mi ratove dovoljno ne razumijemo, pošto dolaze iznenada." (...) "Kad su ratovi u pitanju, trebamo biti pažljivi, ne smijemo biti arogantni, ratovi često počinju zbog vrlo trivijalnih razloga, buknu iznenada i onda se sve izmakne kontroli".

O Edini Bećirević:

Edina Bećirević profesorica je na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Rođena je 1967.godine u Sarajevu. Osnovno obrazovanje završila je u Sanici, a srednje u Ključu i Sarajevu. Na fakultetu političkih nauka (Odsjek žurnalistike) diplomirala je 1990.

Zvanje magistra nauka stiče 1996. na London School of Economics and Political Science (Odsjek za socijalnu psihologiju). Na Central European University u Budimpešti (Odsjek za političke nauke) magistrira po drugi put 2001. godine.

Doktorski rad "Genocid u istočnoj Bosni 1992-1993. godine: srpski politički, vojni i socijalni projekt" odbranila je 24. marta 2008. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za sigurnost). U periodu od 1990 do 2000. bavila se novinarstvom.

Od 1997. fokus njenog istraživanja bili su genocid, zločini protiv čovjecnosti i ratni zločini i na tu temu objavila je veliki broj novinarskkih i naučnih tekstova. Saradnica je Instituta za izvještavanje o ratu i miru iz Londona.

Njena prva knjiga "Međunarodni krivični sud: Između ideala i stvarnosti" u izdanju Međunarodnog centra za mir i Arka pressa objavljena je 2003.."Na Drini genocid" je njena druga knjiga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije