BBC o aferi "špijuni", vrbovanju selefija, Hrvatskoj, SOA-i, Mektiću...

Radiosarajevo.ba
BBC o aferi "špijuni", vrbovanju selefija, Hrvatskoj, SOA-i, Mektiću...
Foto: Twitter / Ilustracija

"Zvuči kao politička satira koja nije prihvaćena samo zbog toga što je malo pretjerana", na ovaj način počinje priča o "Aferi špijuni" i vrbovanju i naoružavanju selefija iz Bosne i Hercegovine o kojoj više možete pročitati OVDJE.

"U ovosedmičnoj epozodi: Predsjednica daje neopravdane i nepotvrđene zaključke kako je susjedna zemlja sigurnosna prijetnja i sigurno utočište za hiljade muslimanskih terorista. Ovo je izazvalo mnogo bijesa, a onda je sigurnosno-obavještajna agencija njene države uskočila da pomogne i pokušala njene tvrdnje učiniti realnim kako bi se opravdala takva retorika", stoji u uvodu teksta BBC-a koji piše o "svađi" Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Britanci pišu kako bi i vodeći svjetski pisci satire teško povjerovali u nešto slično, ali dodaju kako je i Predsjeništvo Bosne i Hercegovine nakon ovih tvrdnji poslalo protestnu notu susjednoj Hrvatskoj.

Pojedinosti protestne note tek treba da budu otkrivene, ali sigurno su tu upućene neke oštre riječi o umješanosti SOA-e u "vrbovanje selefija". Čak i po standarnima Zapadnog Balkana ove tvrdnje su izuzetne.

Pišu u BBC-u kako je Žurnal pokrenuo priču i podsjećaju koji su navodi priče o naoružavanju selefija, kao i intervjue s ljudima koji tvrde da ih je SOA pokušala vrbovati i preko njih dostaviti naoružanje u određene centre u kojima se nalaze selefije.

Potom bi oružje otkrio MUP RS-a, a to bi opravdalo komentare Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Hrvatske koja je prije dvije godine rekla kako na teritoriji BiH živi 10.000 ljudi sa radikalnom retorikom i namjerama što je izazvalo brojne reakcije tada, podsjeća BBC.

Sve je izazvalo velike reakcije vrha Hrvatske države, premijera Plenkovića, a oglasila se i SOA. Svi su odbacili ovakve tvrdnje i nazavali ih kreativnom manipulacijom. Spominje BBC i ministra sigurnosti BiH - Dragana Mektića koji je "požurio da uzme kredit za razotkrivanje operacije vrbovanja selefija".

"Činilo se logičnim da će državni tužilac Bosne i Hercegovini istražiti ove navode, ali se ispostavilo da je fokus istrage - Dragan Mektić s obzirom na to da je Tužilaštvo otvorilio predmet protiv ministra u ovom slučaju", piše BBC. 

Podsjeća BBC i da nacionalni političari u Bosni i Hercegovini i dalje vode secesionističku politiku i da imaju jake poveznice s političkim partijama u Srbiji i Hrvatskoj. Nerijetko političari iz BiH rade više za interese susjednih zemalja nego one u kojoj žive.

"SOA zna da u Bosni i Hercegovini imaju partnere koji će pomoći", rekla je Ivana Marić, nezavisno politička analitičarka iz Sarajeva.

Napominju i da je Avdo Avdić, novinar Žurnala, rekao kako je u pitanju priča koja je rezultat višemjesečnih istraživanja, ali da je Tužilac pokazao malo interesa za dokaze koji su prikupili.

Kada je priča počela da "nestaje" u medijima Predsjedništvo BiH uputilo je diplomatsku notu. Priča koja se nikada ne završava u Bosni i Hercegovini, smatra novinar BBC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije