Prof. Maksić: SAD će se uhvatiti u koštac s onima koji rade na razgradnji BiH

2
Radiosarajevo.ba
Prof. Maksić: SAD će se uhvatiti u koštac s onima koji rade na razgradnji BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Maksić i Biden

Vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr. Adis Maksić, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba je komentirao današnje poruke novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u kontekstu Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Posjedimo, Biden je kazao da je Daytonski sporazum donio mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine - nedovršen.

Ovakve poruke podudaraju se s ocjenama profesora Maksića u novembarskom izdanju Newslettera organizacije Atlantska inicijativa BiH u kojem je kazao da će "dolazak Bidena donijeti novi vjetar u leđa euroatlanskim integracijama naše zemlje" .

"Bidenova današnja izjava je još jedan u nizu signala da će se nova administracija u Washingtonu uhvatiti u koštac sa svim onima koji osporavaju državnost Bosne i Hercegovine i ometaju njeno funkcionisanje. To proizlazi kako iz same činjenice da se novoizabrani američki predsjednik odlučio obratiti javnosti povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, tako i iz njenog vrlo indikativnog sadržaja", ističe profesor Maksić.

Prof. Maksić sa predsjednikom Bidenom - undefined

Foto: Privatni album: Prof. Maksić sa predsjednikom Bidenom

Tu, kako dodaje, prvenstveno misli na najavu budućih nastojanja SAD-a "kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Daytonskog sporazuma" o prosperitetnoj, pravednoj i demokratskoj državi.

"Ovim predsjednik Biden poručuje da provođenje tehničkih dijelova sporazuma nije njegovo konačno ostvarenje, nego tek korak ka ostvarenju ideje funkcionalne i istinski demokratske Bosne i Hercegovine", naveo je.

Prof. dr. Adis Maksić - undefined

Foto: Privatni album: Prof. dr. Adis Maksić

Prema njegovim riječima, sasvim je jasno da pojedini političari koji naporno rade na razgradnji Bosne i Hercegovine ovu njihovu ulogu neće moći prikriti od nove američke administracije tvrdnjama da je Daytonski sporazum već sproveden i da je tek riječ "o prirodnoj neodrživosti podijeljenog društva".

"Naprotiv, biće prepoznati kao aktivni destruktivci i glavne prepreke ka ostvarenju Daytonske ideje, i kao takvi će se naći pod lupom Stete Departmenta. Iz današnje poruke Joea Bidena mogu i naslutiti da slijede pritisci ne samo kako bi se zaštitila dosadašnja postignuća iz Daytona, nego i reformisao Ustav u onoj mjeri koja je potrebna da Bosna i Hercegovina pređe iz daytonske faze u onu koja vodi ka samoodrživoj državi", zaključio je profesor Maksić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije