Daniel Serwer: Joe Biden će se vratiti tradicionalnoj američkoj politici na Balkanu

9
Radiosarajevo.ba
Daniel Serwer: Joe Biden će se vratiti tradicionalnoj američkoj politici na Balkanu
Agencije / Daniel Serwer

Daniel Serwer, profesor na vašingtonskom univerzitetu "Johns Hopkins", izjavio je da vjeruje da će biti velikih promjena u američkoj spoljnoj politici po dolasku nove adminstracije i da će se budući predsjednik SAD Joseph Biden vratiti tradicionalnijoj američkoj politici na Balkanu.

"To je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali ne znači da će buduća vlada ignorisati sve poteze Trumpove administracije", kazao je Serwer za Glas Amerike.

Na pitanje kakva bi mogla biti uloga nove američke administracije u reformisanju Bosne i Hercegovine u funkcionalniju državu, Serwer je rekao:

"U vezi sa ovim iznosim svoje lično mišljenje – a to je da je potrebno promijeniti Dejtonski ustav. Mislim da to mogu učiniti isključivo građani Bosne. Mislim da time ne bi trebalo da se bavi visoki predstavnik. Ipak, trebalo bi da ima nadležnosti da reaguje ukoliko bi bila narušena nezavisnost države, ukoliko bi prijetilo njeno razbijanje sa bilo čije strane. Da to može brzo i efikasno da se prekine.

Moje lično gledište je da entiteti i kantoni gube svoju svrhu. U toj zemlji uspostavljen je sistem koji bivše zaraćene strane održava na vlasti zauvijek. Mislim da bi u toj zemlji stvari mnogo bolje funkcionisale bez entiteta i kantona – sa centralizovanom vlašću u Sarajevu koja bi bila zadužena za pregovaranje i primjenu pravnih tekovina Europske unije. Drugi nivo vlasti bile bi opštine koje su pokazale da raspolažu mnogo većim kapacitetom za upravljanje od entiteta i kantona, smatra Serwer.

On smatra pravi smjer je reforma oličena u građanskoj državi u kojoj su pojedinačna prava mnogo bolje zaštićena.

"Sjedište centralne vlasti bilo bi u Sarajevu – dok bi je na lokalnom nivou sprovodile opštine. To bi, po mom mišljenju, doprinijelo ukidanju takozvanih etničkih veta u parlamentu i biranje jednog predsjednika – umjesto tročlanog Predsjedništva. To je, po mom mišljenju, pristojan smjer razvoja jedne države. Međutim, odluku o tome treba da donesu građani Bosne i Hercegovine – svih njenih etničkih grupa", kaže Serwer.

Prema njegovim riječima, Washington će ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje radi na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trumpova administracija potpisala u septembru u Bijeloj kući mali korak u pravom smjeru.

"Poznato je da su, u osnovi, sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Šengenu, a mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi", kazao je Serwer.

Serwer dodaje da očekuje i podsticaj za postizanje političkog sporazuma Srbije i Kosova zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dvije države, ali ističe da nije siguran da je to moguće postići.

"Iskreno govoreći, mislim da je Aleksandar Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsjednik Srbije koji će priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti", kaže Serwer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije