Američki profesor Serwer za Radiosarajevo.ba: Dodik se igra s vatrom

Radiosarajevo.ba
Američki profesor Serwer za Radiosarajevo.ba: Dodik se igra s vatrom
Foto: Tanjug.rs / Daniel Serwer

Ugledni američki profesor Johns Hopkins Univerziteta u Washingtonu Daniel Serwer je u kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH, upitan napredak na bh. putu prema NATO savezu, ali i izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Razgovarao: Erdin Halimić

Komentarišući uporno Dodikovo odbijanje bh. puta ka članstvu u NATO savezu, Serwer kaže da je Dodik u potpunosti „pod uticajem“ zvanične Moskve.

Daniel Serwer - undefined

Foto: Tanjug.rs: Daniel Serwer

„Izrazio bi se da je Dodik u ovom slučaju isturena ruka Moskve u Bosni i Hercegovini i da djeluje u skladu s naređenjima koja stižu iz političkog vrha Rusije“, smatra Serwer.

On dodaje da je sasvim jasna namjera zvanične Moskve, a kad je riječ o NATO savezu.

„Rusija ne želi da Bosna i Hercegovina postane dio Alijanse i to je za njih završena priča. Nažalost, u slučaju Dodika ne postoji neki dublji smisao njegovog ponašanja“, poručio je Serwer.

Govoreći o odnosima u regionu, a posebno s aspekta priče o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, Serwer je istakao „da je to priča o smrti“.

„Ne vidim u toj priči i u tim najava ništa osim smrti“, istakao je Serwer.

Komentarišući da se u ovoj priči spominje i pripajanje RS-a kao kompenzacija za izgubljenu teritoriju na Kosovu, Serwer je naglasio da je to „vrlo loša ideja“.

„Zaista loša ideja, i vjerujem da se to neće nikad dogoditi. Bojim se da se ipak nikad do kraja neće moći stati u kraj ovakvim pričama, koje lutaju kao zombi Bosnom i Hercegovinom kao i regionom“, smatra Serwer.

Dodaje da ipak priča o razmjeni teritorija predstavlja opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

„Kad kažem opasnost za Bosnu i Hercegovinu prije svega mislim da trebamo obratiti pažnju ponovo na uticaj i želje Rusije i sjetiti se šta se dešavalo i dešava u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini“, naglasio je Serwer.

Moskva - undefined

Foto: Aeroflot: Moskva

Na naše pitanje o „opasnim porukama“ koje je Dodik uputio vojnicima u Oružanim snagama BiH (obucite uniforme Vojske RS-a, op.a.), Serwer je istakao da je to potez koji je „prelio čašu“.

„Mislim da je za neke ljude čak i Rusiji ovo bilo previše. Prije svega to kažem jer Moskva voli da izigrava 'pravednika' i deklarativno podržava suverene države. Pa tako deklarativno podržava i suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ovim potezom je Milorad Dodik pretjerao i opasno se igra s vatrom“, zaključio je Serwer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije