Prof. Hadžidedić: Zašto Turska prihvata negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine?!

/ Komentari (26)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Gost Radio Sarajeva

Jednostavno: Putin, Erdogan, Xi Jinping, Orban, Talibani, Kim Jong-un, da dalje ne nabrajam, to je sve jedno te isto.

Sabina Šabić

Ne voli nas sudija!

Adi

Lijepe riječi su ukras !

Miki

@Evo zasto pametan, radisan, i sklovan sa bosnjak u istu recenicu ne moze, nema vecih neradnika, nepismene gamadi od bosnjaka, ti se drogiras, i sam sebe tjesis

Veru za večeru

***

Svašta

A šta bi to Turska trebala da uradi?

Tres

Turska zna da su muslimani u Bosni zapravo *** Hrvati, dokazali su im to i Srbi sa genocidom, kad su odjednom hteli da reše "dve muve", da se svete zbog Osmanlija i ropstva i da tu očiste muslimane. Hrvati puštaju da ih gaze sa Komšićem...

Dron

Turska da pokloni Bosni jedno 50-ak Barjaktara i biće mir u muslimanskim zemljama, i u Bosni i u Sandžaku i na Kosovu.

Mili

Turska se trese zato jer bi Putin mogao da dođe i vrati Aju Sofiju opet u vizantijsku Crkvu.

Tuner

Zato sto srbi i turci dijele iste gene

Mostar

Na kraju krajeva BiH ce zavrsiti kao decentralizirana drzava, sastavljena od 3 entiteta i glavnim gradom Sarajevom, ako to ne uspije onda ce biti trajno podjeljena i prestat ce postojati.

TNT

Prof. Hadžidedić: Zašto Turska prihvata negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine?! ... Zašto je Turska prihvatila Agresiju na Bosnu i Hercegovinu !? Zašto je Turska dopustila Genocid u Srebrenici ... ima toga: Zasto i Zato po pitanju Prijateljske Turske kolko ti Bog hoce. PS. Zasto ce Turska naoruzavati Dronovima Vojsku Srbije i zasto ulaze u Srbiju 100x vise negu u BiH ... idt.itd.

@Mostar

Slozi bi se stvojim kometarom s malim amadmanom :) tri entiteta ili mozda 4 ali da se to uradi tako na nivou cijele BiH a ne samu u FBiH. znaci nema etiteta RS kao ni federacije. Sarajevo glavni grad, jedan predsjednik, jedna policija, jedna vojska, jedna skola itd... kao sve normalne zemöje EU. Tako moze.

Bosna

>>Turski povjestnik Aali (1542.-1599.) rodom iz Galipolja, trideset je godina živio u Bosni na dvoru bosanskih valija (namjestnika). On je prvi u turskoj povijesti bosansko-hercegovačke Muslimane nazvao HRVATIMA. U svomu djelu "Tarihi Aali"... Croativ.net KAVAZOVIĆU NA’ ČITAJ: Tko su bili stanovnici BIH u očima Osmanlija. https://croativ.net/kavazovicu-na-citaj-tko-su-bili-stanovnici-bih-u-ocima-osmanlija-4737/ ka ZAŠTO<< REDAKCIJO, PA NAPIŠITE NEŠTO NA OVU TEMU!?

Vera

Turska se trese zato jer bi Putin mogao da dođe i vrati Aju Sofiju opet u vizantijsku Crkvu. ka Mili Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju, koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku i tako dokazaše da nije Njegova. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide. Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira, sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete na Savin hram u Beogradu? Oni će rešit i Rusiju, to im je dužnost od Boga.

Tres

Zato sto srbi i turci dijele iste gene ka Tuner ...Srbi imaju samo 5-7% turskog gena, a to je zato jer su Osmanlije odrasle robove i svu decu dobivenu posle pravila prve bračne noći i svoju i tuđu vodili ih u Tursku. Tamo su ih odmalena učili da budu Janjičari i vraćali se sa njima opet u pohode....takva im je bila taktika....SAVRŠENA.

Adi

Lijepe riječi su ukras !

Haha

Zlatko je u pravu. Muslimane treba zastupati tročlani trijumvirat ; Šmit u koprodukciji sa Američkom i Britanskom ambasadom. Turci više nisu u igri otkad je Bakir nasadio Erdogana sa kumstvom sitnom njemačkom makrou.

Kakva Turska

Turska, odnosno Erdogan sa Izetbegovicem, negira suverenitet od onog trenutka kada je rekao da nu je Alija zemlju ostavio u amanet. Mi nikako da shvatimo da se od Turske politicki tebamo distancirati.

Slava Ukrajini, Herojima Slava

Odgovor na pitanje iz naslova je krajnje jednostavan. Oni na Bosnu gledaju kao na Kipar. Odvajanje entiteta RS od Bosne, Donbasa i Luhanska od Ukrajine legitimizuje pripajanje Sjevernog Kipra Turskoj. Turci nam nikada nisu bili prijatelji. Istorija je pokazala

Slaven Horvat

Nema ništa gore od toga, nego kad se braća pokolju oko zemlje! Ukrajina ima Yarun, a dron pao na Zagrebački Jarun, a HR ima još i Kijevo, Majdan, Žitomir, Lavov...17 istih imena. Ukrajinci su Bjeli Hrvati, imate ukrajinsko selo Stilsko i u njemu špilje sa šahovnicom Bjelih Horvata, iz vremena najveće države u Evropi od 3-5 veka, koja se zvala Velikaya Horvatiya. A i Česi, Slovaci i Poljaci imaju legendu o Čehu i Lehu i Mehu, a koja im govori da su nastali od Hrvata iz Hrvatske... Svi Slaveni su Hrvati, a od svih Hrvata od Jadrana do Sibira najgori su genocidni Srbi i zločinci Rusi.

Slava Ukrajini

Ovdje neki mijesaju istorijske fakte pa pisu kako su Bosnjavci prodali vjeru za vecheru. Naime istina je da su tadsasnji Rasani dabasnje Srblje i Hrvati prodali vjeru za vecheru dok su Boshnjaci prodali vjeru za povlastice. Rashani i Hrvati odbacivanjem rodne vjere (Perun, Svevid) i pokrstavanjem. Srblje dva puta, prvi put se odricu rodne vjere, imaju slave koje fakticki simbolizuju pokrstavanje a za bozic pale hrastovo drvo (simbol Peruna). Drugi put kad napustaju katolicanstvo i okrecu se grcko-pravoslavnoj crkvi. Tj.povlashili se. Hrvati su iransko -turkmensko pleme koje se asimiliralo u slavenstvo. Oni su su se isto kao i srbi odrekli Peruna i Mitre (vjera koju su donijeli sa istoka) za vecheru i bijeli kosulju tj, pomadzarili se. Nikad nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom, zato i zele prisvojiti bosansku srednjovijekovnu istoriju koristeci katolicizam kao poveznicu. Bosnjacko plemstvo i bosnjaci su pak prodali vjeru za povlastice koje im je osmanska vlast obecala u zamjennu za prelazak na islam. ***

Bobo

Dodik je ipak predsjednik i ima 300.000 glasova. Imaju li nizerangirani dodikovi sluzbenici tipa bisera turkovic ili sven aljalaj odobrenje svog sefa dodika za svoje istupe? Nemaju.. prema tome, ne znam sta je cudno, faruk

Koji suverenitet?

Bih je vjestacka tvorevina kao i yuga i kao takva ima svoj rok trajanja tj. dok zapadu odgovara. U srednjem vijeku bila srpska knezevina, pa turska upravna jedinica a nikad autonomna, kao sto su srbija i crna gora bile, pa onda austro-ugarska kolonija, pa opet upravna a nikad autonomna jedinica u kraljevini shs. Nakon 2. svjetskog rata trebala biti podjeljena izmedju srbije i hrvatske, sto su svi politicari i zagovarali, ali samo na osnovu titove odluke po prvi put postala republika i time prvi put postala ravnopravna srbiji i hrvatskoj. Nedugo nakon titove smrti se pokazalo da je ta njegova politicka avantura bila bezuspjesna, sto i dan-danas sami prozivljavamo ziveci u posljednoj modernoj koloniji na tlu evrope, sa stranim poglavicom na celu i sa stranim sudijama u ustavnom sudu, cega nema ni u jednoj banana drzavi, a kamoli u drugim drzavama bivse yuge. I onda ti dodju sda kadrovi i kazu da bih ima suverenitet, halo ba, kolonije i protektorati nemaju nikakav suverenitet, samo fiktivni i tacka. A ko ne zna razliku izmedju upravne i autonomne jedinice, taj tek pojma nema ni o cemu, a kamoli o istoriji.

@Koji suverenitet@

Pises gluposti sine. Raska tj. Srbija je bila zupa, knezevina , despotovina i naposlijetku prisjedinjena Bosni nakon poraza na Kosovu i pogubljenja kneza Lazara. Tad se Bosanski kralj proglasio kraljem Bosnom, Humom i srbljem na osnovu rodbinskih veza.Lazarev sin postao Bajazitov vjerni vazal a Lazareva kci udala za Bajazita. To je bio kraj knjaezevine Srbije. Bosna je bila banovina i priznavala ugarsku vlast do proglasenja Bosanskog kraljevstva. Nisu knjige skupe, procitaj i nesto sto nije u odjeljenju; bajke ,basne i srpska mitomanija.

@Koji suverinitet@

Drugo postoji nesto sto se zove unutrasnji suverinitet. Bosna je i pod osmanlijskom i KUK okupacijom postojala u svojim granicama a vlastela imala udjela u zakonoddavnoj i izvrsnoj vlasti.

/ Najnovije