Produženi boravak u osnovim školama KS bi od naredne školske godine mogao biti besplatan?

0
I. M.
Produženi boravak u osnovim školama KS bi od naredne školske godine mogao biti besplatan?
Foto: Osnovna škola Grbavica 1 / Ulaz u školu

Produženi boravak nerijetko je spas za roditelje koji rade i nemaju mogućnost doći po malo dijete u školu nakon završetka nastave. Međutim, u Kantonu Sarajevo 50 posto škola još uvijek nema obezbijeđen produženi boravak, a u drugih 50 posto taj boravak se plaća. 

Prema posljednim podacima, produženi boravak je formiran u 36 od 69 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. 

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS su za portal Radiosarajevo.ba kazali da je Vlada Kantona Sarajevo 5. marta 2024. godine donijela Odluku o pedagoškim standardima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu školu, koja se skraćeno naziva "Standardi".

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

"Ranijim propisom produženi boravak je bio slabo definisana oblast, koja se novousvojenim Standardima prepoznaje kao poseban oblik odgojno-obrazovnog rada unutar škole. Novim Standardima smanjen je broj djece za formiranje grupe, samim tim i osnivanja produženog boravka", pojasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo je proteklih godina posvetilo posebnu pažnju ovom pitanju te je iz tog razloga pripremilo Standarde kojima će se sada voditi otvaranje i rad produženog boravka u osnovnim školama KS.

U Sarajevu dva vakcinalna punkta prestaju raditi subotom

U Sarajevu dva vakcinalna punkta prestaju raditi subotom

Jedna od važnijih novosti jeste da se radi i na tome da produženi boravak od naredne školske godine bude besplatan.

"Ministarstvo će u narednom periodu predložiti Vladi Kantona Sarajevo Program subvencioniranja boravka djece u produženim boravcima, a koji će se primjenjivati od školske 2024/2025. godine. Trenutno je u Ministarstvu angažovana radna grupa koja radi na analizi svih neophodnih podataka u cilju pripreme navedenog Programa", pojasnili su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju formiranje novih produženih boravaka, Ministarstvo podržava sve osnovne škole koje imaju prostore uslove da krenu u uspostavu produženih boravaka u svim školama. 

Šestoaprilska nagrada bit će dodijeljena Branislavi Peruničić-Draženović

Šestoaprilska nagrada bit će dodijeljena Branislavi Peruničić-Draženović

"Zakonom je definisano vrijeme u kojem može raditi osnovna škola. Internim aktima škole uređuje se pitanje dnevnog trajanja koje djeca provode u produženom boravku. Novim zakonom koji je u skupštinskoj proceduri predviđeno je donošenje podzakonakog akta kako bi se ujednačio rad u produženom boravku u svim školama. Želimo ponuditi i sadržaje tokom zimskog raspusta, kao i jedan mjesec tokom ljetnog raspusta", poručili su iz Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije